priopćila britanska mornarica

Novi incident u Adenskom zaljevu: Zapalio se brod nakon što ga je pogodio projektil

09.06.2024 u 08:55

Bionic
Reading

Britanska kraljevska ratna mornarica priopćila je u nedjelju da se jedno plovilo zapalilo nakon što ga je pogodio projektil u Adenskom zaljevu

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO), koja je dio mornarice, rekla je da je brod pogođen "nepoznatim projektilom u krmeni dio" u subotu oko 70 nautičkih milja (130 kilometara) jugozapadno od Adena u Jemenu.

Pogodak je rezultirao požarom, priopćio je UKMTO, dodajući da nema izvješća o žrtvama. Kontrola štete je bila u tijeku i brod je plovio prema sljedećoj luci pristajanja. Agencija nije objavila pojedinosti o napadu na brod, ali je savjetovala da se oprezno plovi tim područjem.

Adenski zaljev, u blizini jemenske obale, povezuje Arapsko i Crveno more. Hutisti koje podržava Iran više puta su pucali na trgovačke brodove u tom području od početka rata u Gazi u listopadu.

Hutisti su rekli da napadi predstavljaju potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas tako što će teretnim brodovima otežati dolazak do Izraela.

Krajem ožujka, UKMTO je rekao da je broj pomorskih incidenata u Crvenom moru i Adenskom zaljevu porastao za 475 posto od početka napada jemenskih hutista na trgovačke brodove.

Ruta koja prolazi duž Jemena jedna je od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu.