vrijeme je opasno

Obilne oborine i olujni udari vjetra, pomorski promet u prekidu: Evo kad slijedi razvedravanje

09.10.2024 u 07:51

Bionic
Reading

U srijedu se očekuje mjestimična obilna kiša, nakon koje slijedi razvedravanje, uz nastavak južnog strujanja. Do petka će prevladavati promjenjivo vrijeme, većinom relativno toplo, s južinom te češćim kišama i grmljavinom, osobito u noći na srijedu i s četvrtka na petak, kada lokalno može biti obilnih padalina. Moguće su i bujične poplave

Srijeda donosi promjenjivo vrijeme, piše HRT. Na istoku Hrvatske dan će započeti s oblacima i kišom, no do podneva kiša će prestati i doći će do djelomičnog razvedravanja. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperature će se kretati od jutarnjih 15 °C do maksimalnih 24-26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj očekuju se slične iznadprosječno visoke temperature i jugozapadni vjetar. Nakon kišovitog jutra, poslijepodne će donijeti sunčana razdoblja, iako vrijeme neće biti potpuno stabilno.

Smirivanje vremena nakon noćnih pljuskova

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj vrijeme će se smirivati već ujutro nakon noćnih pljuskova. Tijekom dana moguće su sunčani periode, uz povremene pljuskove, osobito u gorju. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, u gorju s olujnim udarima. Dnevne temperature bit će između 17 i 23 °C.

Na srednjem Jadranu i u Dalmatinskoj unutrašnjosti srijeda će početi s obilnim pljuskovima i jakim jugom, no već prijepodne kiša će postupno prestajati, a jugo oslabjeti na umjereno. Poslijepodne će donijeti sunčane periode, a temperature će dosezati između 22 i 25 °C.

Meteoalarm: Prijete olujni udari vjetra i obilne oborine

DHMZ je pritom upozorio:

“Olujni udari vjetra, s najjačim udarima od 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Moguće bujične i urbane poplave. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.”

Trajektne i katamaranske linije u prekidu

Zbog vjetra u prekidu su: trajektna linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ te katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Korčula -(Sobra, Mljet)-Dubrovnik, izvijestili su iz HAK-a u srijedu.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Zbog ponegdje obilnije kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Vozačima iz Hrvatskog auto-kluba savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Slično vrijeme očekuje se i na jugu Hrvatske, gdje će kiša prestati najkasnije. U prijepodnevnim satima mogući su još izraženi pljuskovi, ali poslijepodne će biti sunčanije i stabilnije. Puhat će umjereno do jako jugo, ujutro ponegdje olujno.

Ponovno jačanje južine u četvrtak

Nestabilno razdoblje nastavit će se u četvrtak, s ponovnim jačanjem južine na kopnu prije dolaska novog naoblačenja s kišom i grmljavinom krajem dana i u noći na petak. Vjetar će se postupno okretati na sjeverne smjerove, a u petak će se vrijeme stabilizirati, uz pretežno sunčanu subotu. Temperature će blago pasti.

Na Jadranu će u četvrtak jugo ponovno jačati na jako i olujno, s novim valom pljuskova i grmljavine. Do petka će vjetar oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru, uz postupnu stabilizaciju vremena i sunčani vikend, prognozirala je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT.