javni red i mir

Od alkohola u centru do spavanja u parku: Pogledajte kakve kazne Split uvodi ovog ljeta

16.05.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Od ovog ljeta u Splitu će eksplicitno biti zabranjeno ispijanje alkohola u strogom centru grada te na javnim površinama koje su manje od sto metara udaljene od vrtića i škola, kao i obavljanje nužde, povraćanje, spavanje u parkovima ili zadržavanje ispred klubova i kafića nakon završetka radnog vremena. Kazne za ove prekršaje iznosit će od 150 do 300 eura

Dio je to odredbi iz Odluke o javnom redu i miru na području grada, dokumenta o kojemu će ovog tjedna na svojoj sjednici raspravljati i odlučivati Gradsko vijeće.

Slične odluke već imaju neki hrvatski gradovi poput Pule ili Varaždina, a njima se zapravo definiraju prekršaji koji nisu eksplicitno spomenuti u Zakonu o javnom redu i miru, pa ih policija u takvim slučajevima dosad nije mogla definirati. Kako se neslužbeno može doznati, splitska odluka donosi se upravo u dogovoru s policijom i nakon iskustava u nekoliko proteklih godina, kada je u centru grada u ljetnim mjesecima zabilježen velik broj pritužbi građana na neprimjereno ponašanje turista.

Dakle, i dalje će se provoditi Zakon o javnom redu i miru, ali i dodatna gradska odluka koja strože regulira ponašanje u javnosti. Dosad se, primjerice, formalno nije moglo kazniti ni mokrenje usred grada.

Ispijanje alkohola u centru grada i u blizini škola i vrtića - izuzev lokacija na kojima je to dozvoljeno, poput Matejuške, i izuzev dana u kojima se odvijaju gradske manifestacije - ubuduće će se kažnjavati s 300 eura, kao i konzumacija hrane ili pića na stepenicama i podu u centru grada 'koje bi dovelo do prljanja ili oštećenja površine'.

Isti iznos namijenjen je za prekršaje poput obavljanja nužde ili povraćanja na javnim površinama te za zadržavanje ispred ugostiteljskih objekata nakon kraja njihovog radnog vremena'.

Globom od 150 eura kažnjavat će se pak spavanje u parkovima, na travnjacima, trgovima, parkiralištima i drugim površinama javne namjene, kao i izvođenje građevinskih ili instalaterskih radova koji proizvode buku u periodu od 14 do 17 sati i od 22 sata navečer do 7 sati ujutro. Moguće je da će na ovotjednoj sjednici Odluka o javnom redu i miru biti proširena i na neke druge prekršaje, poput penjanja na zaštićene spomenike i slično.

  • +10
Praznik rada na splitskom Marjanu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

Turistička sezona u Splitu već je započela, a stanovnici centra grada već su se počeli žaliti na nesnosnu buku i divljanje turista u sitnim noćnim satima. Društvenim mrežama šire se snimke mladih koji uriniraju pod prozorima, pokazuju stražnjice, spavaju na tlu ili gađaju bocama građane koji ih upozoravaju na to.

Gradonačelnik Ivica Puljak nedavno je najavio da će na uvođenju reda, osim policije i komunalnih redara, biti angažirana zaštitarska služba te će dobiti ovlasti upravo na temelju Odluke o javnom redu i miru. Kako se neslužbeno može doznati, njih nekoliko desetaka radit će uglavnom u noćnim satima u centru grada, što će Grad Split i Turističku zajednicu stajati oko 150 tisuća eura.