inflatorni udar

Od srpnja poskupljuju crkvene mise, poznati su novi iznosi

17.06.2024 u 21:25

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi donijeli su nedavnom izvanrednom zasjedanju HBK u Zagrebu odluku o povišenju naknada za mise, pa će od 1. srpnja 'misni stipendij' umjesto dosadašnjih sedam eura, stajati deset eura, javlja Večernji list

Narodski rečeno – poskupjele su mise. Nakon odluke Hrvatske biskupske konferencije 6. lipnja, sve biskupije i nadbiskupije izvijestile su svoje župne urede ovih dana o spomenutom povećanju misnog stipendija, kao i odluci da je iznos za svete mise „gregorijane“ od 1. srpnja 400 eura, izvještava Večernji list, dodajući da su hrvatske biskupe pretekli biskupi u BiH, koji su još ljetos odlučili o povećanju priloga za misno slavlje sa 20 konvertibilnih maraka (oko 10 eura) na novih 30 KM ili oko 15 eura.

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik, podsjetimo, danas je najavio financijsku potporu za više projekata te povrat dijela imovine Katoličke Crkve u tome entitetu nakon razgovora s banjolučkim biskupom don Željkom Majićem.

"Institucije Republike Srpske će dodatno financijski poduprijeti Katoličku gimnaziju u Banjaluci, dok će se udruženju Caritas izdvojiti 70.000 maraka (oko 35.000 eura)", rekao je Dodik u izjavi za medije nakon sastanka.

Dodao je kako Caritas u Banjoj Luci svakoga dana korisnicima dostavlja 30 obroka što zavrjeđuje pozornost vlasti, te je najavio kako će sljedeće godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra.

Katolički školski centar u Banjoj Luci uglavnom financira Katolička Crkva i u više navrata ranije bivši biskup Franjo Komarica je upozoravao da je ta obrazovna institucija na pragu opstojnosti. Čelnik Republike Srpske je u razgovoru s novoimenovanim banjolučkim biskupom don Željkom Majićem najavio i povrat dijela imovine Katoličke Crkve u ovome gradu, koja im je nacionalizirana nakon 2. svjetskog rata. "Nemamo ništa protiv da se objekt, koji se sada koristi kao bolnica, vrati banjolučkoj biskupiji", dodao je Dodik.