severe weather europe

Kolaps toplinske kupole donosi nove ekstreme: Udar hladne mase i oborina, prijete poplave

09.09.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Kolaps dugotrajne toplinske kupole i opsežno, povijesno toplo razdoblje u velikom dijelu Europe konačno je završilo - jesen je ovdje. Uspostavljen je dinamičniji vremenski obrazac koji tek treba postati ekstreman

Kombinacija advekcije (premještanja, op.a.) suptropske zračne mase, vrlo toplog Sredozemnog mora i povoljnih frontalnih sustava donijet će značajne oborine u alpsko područje do sredine rujna, piše u detaljnoj vremenskoj prognozi Severe Weather Europe.

Prva je fronta u noći s nedjelje na ponedjeljak prešla preko sjevernog Sredozemlja i Alpa. Kako se snažno smicanje vjetra i jaka nestabilnost preklapaju, postoji mogućnost izbijanja jakih grmljavinskih oluja. Do ponedjeljka ujutro opasnost od poplava povećat će se od sjeverne Italije preko Slovenije do Austrije.

Udar hladnije zračne mase

Kasnije sljedećeg tjedna velika gornja korita razvit će se iznad Europe i donijeti prvi značajan udar puno hladnije zračne mase u središnjem dijelu i Sredozemlju, izazivajući loše vremenske prilike, poplave i vjerojatno priličnu količinu snijega za više Alpe.

Zbog pomicanja Međutropske konvergencijske zone (ITCZ) prema sjeveru više nego inače tropski valovi, koji se obično kreću prema zapadu preko Atlantika, guraju se u zapadnu pustinju Sahare. Val se nalazi iznad Malija i Mauritanije. Ovaj jedinstveni kišni događaj odvija se diljem pustinje Sahare, jednog od najsušnijih mjesta na Zemlji.

Količina oborina toliko je neuobičajena da će u rujnu veći dio zapadne Sahare dobiti preko 500 posto uobičajene mjesečne količine oborina. Nakon ovog događaja dijelovi pustinje će pozelenjeti. Oba vala, gornji niski nad zapadnom Europom i ovaj tropski val u sjeverozapadnoj Africi, pomoći će da putanja zračne mase sljedećih dana donese topao i znatno vlažan zrak u sjeverno Sredozemlje i srednju Europu.

Moguće su poplave

To će dovesti do lošeg vremena i mogućih poplava. Osim toga, ekstremni morski toplinski val, u kombinaciji s još uvijek neobično toplim vodama Sredozemnog mora, doprinijet će stvaranju više vlage u nadolazećim razdobljima oborina do sredine rujna.

Nakon velikih i dugotrajnih toplinskih valova proteklog ljeta, globalna mora, ona oko Europe, a posebice Sredozemno more, značajno su se zagrijala. Takozvani morski toplinski val nova je norma posljednjih godina jer su mora diljem svijeta postala iznimno topla.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Morske su vode tako još uvijek iznimno tople diljem Europe početkom rujna. Najznačajnije toplije i neuobičajene temperature su nad baltičkim, sjevernim i mediteranskim regijama. To uključuje Ligursko, Tirensko, Jadransko, Jonsko i Egejsko more s temperaturama vode oko četiri do šest Celzijevih stupnjeva višima od prosjeka, što je ekstremno.

Krajem kolovoza temperature vode u južnom Sredozemlju, Tirenskom moru, sjevernom Jadranu i istočnom Sredozemlju još uvijek bile su između 28 i 30 Celzijevih stupnjeva. Topla mora igraju važnu ulogu u padalinama, a što su toplija, to je vjerojatnije da će doći do ekstremnijih i obilnijih oborina.

  • +18
Ilustrativna galerija/Obilna kiša i poplava u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Bilo je brojnih slučajeva u kojima je nekoliko stotina milimetara oborina dovelo do razornih poplava diljem obalne Italije, Španjolske, Alpa i zapadnog Balkana. Nedavni primjer bila je povijesna i razorna kiša u Sloveniji 4. kolovoza 2023., a prouzročila je milijarde dolara štete. Iako su se te anomalije događale i prije, ove godine su posebno ozbiljne zbog rekordne ljetne sezone u regiji.

Očekuje se da će ove oluje donijeti intenzivne padaline, jake vjetrove, bujične poplave i moguću pojavu tornada duž obala Ligurskog zaljeva i sjevernog Jadrana.

Do ponedjeljka ujutro hladna fronta dosegnut će južnu i središnju Italiju i južni Jadran, zahvativši zemlje zapadnog Balkanskog poluotoka. Obala istočnog Jadrana trebala bi biti u stanju pripravnosti zbog intenzivnih oluja s potencijalno štetnim vjetrovima, tornada, jakih oborina i lokalnih poplava.

Akumulirana količina oborina za ovaj događaj uvelike će varirati, ovisno o lokalnoj topografiji i tome koliko će učinkovito nestabilna zračna masa služiti najboljim uvjetima za to, u kombinaciji s orografskom količinom oborina zbog jakih vlažnih južno-jugozapadnih vjetrova.

Stiže još jedan val jakih oborina, praćen hladnim udarom u srednjoj Europi

Nakon završetka prvog vala do početka sljedećeg tjedna predviđena je kratka pauza u aktivnostima. Ali sjeverni Atlantik već će 'kuhati' ono što potencijalno slijedi na europskom kontinentu krajem sljedećeg tjedna. Nad Atlantikom će se razviti jak blokirajući visoki val, u kombinaciji s dubokim i snažnim gornjim valom koji će se širiti na jug nakon sredine tjedna.

Time će se nad Europom uspostaviti znatno hladniji koridor zračnih masa od sjevera prema dubokom jugu, a idućeg vikenda stići će do Sredozemlja. Takva postavka vremenskog uzorka obično je recept za produljeno razdoblje prekomjernih oborina i visokog rizika od potencijalnih poplava u cijeloj regiji.

Kako će prvi val u nedjelju i ponedjeljak biti brz, utjecaja na toplo more jedva da će biti. Dakle morski toplinski val ostat će spreman za buduće frontalne valove.

To znači da bi drugi sustav mogao donijeti još više oborina sjevernoj Italiji, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj krajem sljedećeg tjedna. Povijest nam govori da su ovi događaji zabrinjavajući i da ih treba pomno pratiti zbog mogućih poplava.