DHMZ upozorio

Velikom dijelu Hrvatske prijete oluje, bujične poplave i tuča: 'Zaštitite se od munja'

09.09.2024 u 07:10

Bionic
Reading

Pred nama je promjenljivo i hladnije razdoblje, s povremenom kišom koja će ponegdje biti obilnija i praćena grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava olujnog nevremena, posebno u ponedjeljak i ponovno od četvrtka.

Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice će oborina biti obilna, a lokalno je vrlo vjerojatno i olujno nevrijeme, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, ponegdje s jakim udarima, poslijepodne će okretati na sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu umjereno do jako, lokalno i olujno jugo i južni vjetar, u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu navečer buru. Najviša temperatura zraka većinom od 22 do 27 °C.

Zbog velike vjerojatnosti jakog olujnog nevremena, stanovnicima četiri županije jučer su poslane su obavijesti putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Značajna promjena vremena

U ponedjeljak se očekuje značajna promjena vremena. Na području Slavonije, Baranje i Srijema bit će pretežno oblačno od jutra, s pljuskovima i grmljavinom uglavnom u poslijepodnevnim satima. Jugoistočni vjetar će navečer promijeniti smjer na sjeverni, a temperature će se kretati između 20 i 27 °C, prognozirala je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT.

U središnjim dijelovima Hrvatske očekuje se raspon temperatura od 19 do 25 °C, s povremenom kišom i pljuskovima. Poslijepodne će biti više sunčanih razdoblja, a vjetar će prijeći iz jugozapadnog u sjeverni i sjeveroistočni.

Najizraženiji pljuskovi s grmljavinom, lokalno praćeni nevremenom, očekuju se na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj tijekom prijepodneva. Poslijepodne će donijeti više sunca, ali bez potpune stabilnosti. Jugo će oslabjeti i preokrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer na buru.

DHMZ oglasio meteoalarm i odaslao nekoliko upozorenja

Riječka, splitska i dubrovačka regija:

"Mjestimice mogući olujni udari juga i JZ vjetra. Najjači udari vjetra > 65 km/h.

BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Lokalno obilna oborina. Količina oborine > 70 mm.

BUDITE SPREMNI zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Lokalno grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu i olujan vjetar. Najjači udari vjetra > 65 km/h; Količina oborine 70-90 mm; Vjerojatnost grmljavine > 90 %

BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", upozorio je DHMZ.

Zapadna obala Istre, Kvarner, Velebitski kanal, Sjeverna i Srednja Dalmacija:

"Jako i vrlo jako jugo i južni vjetar. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", javlja DHMZ.

Obilne oborine u Dalmaciji

U Dalmaciji će do podneva prevladavati promjenjiva naoblaka, uz lokalno obilne kiše, izražene pljuskove i grmljavinu, s mogućnošću nevremena. Poslijepodne će biti više sunčanih intervala, ali uz i dalje moguću pojavu jačih pljuskova s grmljavinom. Jako i olujno jugo će u drugom dijelu dana slabiti. Temperature će se kretati između 20 i 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske, jako i olujno jugo puhat će veći dio dana, stvarajući umjereno valovito i valovito more. Oblaka će pojačano biti u prijepodnevnim satima, donijet će pljuskove praćene grmljavinom, a ponegdje i obilne kiše te potencijalno jače nevrijeme.

Nakon kratkog razdoblja stabilizacije, opet promjenjivo. Već u utorak će na kopnu kiša prestati, a oblaci se povući. Srijeda će biti sunčana, ali s hladnijim jutrom.

U četvrtak mogući jači pljuskovi s grmljavinom

U četvrtak se očekuje novo naoblačenje, kiša i osjetan pad temperature zbog sjevernog vjetra.

Na Jadranu će idućih dana biti sunčanije nego u ponedjeljak. Pljuskovi bi u utorak mogli biti izraženiji na jugu, dok će se u srijedu povećati vjerojatnost za njih na sjeveru. Očekuje se umjerena do jaka bura, uz prolazni jugozapadnjak u srijedu. Porast naoblake i jačanje juga donijet će novu kišu u četvrtak, s mogućnošću jačih pljuskova s grmljavinom na nekim dijelovima Jadrana, prognozirala je Tomislava Hojsak za HRT.