vremenska prognoza

Upaljen narančasti meteoalarm: Nevrijeme će najviše pogoditi ove regije

08.09.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Kiša, pljuskovi i grmljavina i na početku novog tjedna. Evo što nas očekuje u danima pred nama

Najavljeno pogoršanje vremena i u ponedjeljak će se, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očitovati kroz pljuskove i grmljavinu. Na Jadranu i predjelima uz njega, bit će i olujnog nevremena, dok će se temperatura ujutro kretati od 17 do 22, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28 °C.

Narančasti meteoalarm upaljen je za Riječku, Gospićku i Kninsku regiju te Srednju i Južnu Dalmaciju.

Što se nastavka tjedna tiče, na jugu će u prvom dijelu utorka biti pljuskova i grmljavine, dok će na zapadu zemlje biti pretežito sunčano.

U srijedu će prevladavati sunčano, a u četvrtak sa zapada novo postupno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ujutro u kopnenim krajevima mjestimice magla. U unutrašnjosti u utorak slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, zatim južni i jugoistočni. Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, u srijedu okreće na jugo, a potom jugo jača. Dnevna temperatura bit će bez veće promjene, a jutra svježija.

  • +17
Olujno nevrijeme uzrokovalo nekoliko požara na padinama Mosora i Peruna Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Topla jesen

Što se dugoročnije prognoze tiče, kako su za tportal iz DHMZ-a ranije prognozirali, oko sredine mjeseca te u trećem tjednu rujna izgledno je još malo manje toplo uz vrijednosti temperature uglavnom oko prosječnih za doba godine, moguće na kopnu čak i malo niže od prosječnih. I dalje će biti promjenljivo, uz povremeno povećanu vjerojatnost za kišu.

Listopad i studeni trebali bi biti topliji nego što je uobičajeno, uz količinu oborine oko prosječne, pa i veću od prosječne.

'U drugoj polovini jeseni može biti razdoblja s češćom i obilnijom kišom, a nema signala u prognozama za hladnija razdoblja', kazali su u DHMZ-u.