REPUBLIKANSKI ŠEF KONGRESA

Odbio poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu: 'Ne moram ići tamo da bih vidio što se događa'

08.03.2023 u 23:26

Bionic
Reading

Predsjednik Zatupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy rekao je da ne namjerava posjetiti Kijev nakon što ga je ondje pozvao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, objavio je u srijedu CNN

U intervjuu toj televizijskoj mreži koji će biti objavljen u srijedu, Zelenski je pozvao republikanca McCarthyja da se iz prve ruke uvjeri u situaciju u Ukrajini.

"Gospodin McCarthy treba doći ovdje da vidi što činimo, što se ovdje događa..I onda, nakon toga, donijeti svoje zaključke", rekao je Zelenski u intervjuu.

SAD je poslao Ukrajini gotovo 32 milijarde dolara pomoći od ruske invazije 24. veljače 2022., no neki radikalni republikanci protive se tome da se pomoć i dalje šalje.

Upitan o pozivu Zelenskog, McCarthy je CNN-u izjavio da ne mora ići u Ukrajinu i da informacije može dobiti na druge načine. "I dalje će me brifirati, ne moram ići u Ukrajinu ili u Kijev da bih vidio što se događa", rekao je.

  • +21
Rat u Ukrajini 08.03.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP

McCarthyijeva pozicija je da podržava Ukrajinu, ali republikanci, koji su u siječnju preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, rekli su da više neće davati "bjanko ček" za američku pomoć Kijevu.

Poziv Zelenskog je došao u vrijeme kada se SAD bori s proračunskim manjkom i kada se razmišlja o ograničenju duga. Predsjednik Joe Biden, demokrat, trebao bi prijedlog proračuna iznijeti u četvrtak.

Biden je prošli mjesec nenadano posjetio Kijev iskazavši solidarnost s Ukrajinom godinu dana od izbijanja rata. To su učinili još neki visoki dužnosnici i članovi Kongresa.