tragedija na lošinju

Odvjetnik stradalih pomoraca: Odšteta obiteljima treba biti puno veća od ponude Jadrolinije

28.08.2024 u 20:38

Bionic
Reading

Tri tjedna nakon tragične pomorske nesreće na Lošinju, u kojoj su poginula tri pomorca uzrok nesreće još nije jasan. Obitelji stradalih pomoraca angažirale su odvjetnike koji ističu da su pomorci u trenutku nesreće bili na rivi, a ne na brodu, te apeliraju da se odgovornost ne prebacuje na njih.

'Skrenuo sam pozornost svima, da se ne pakira odgovornost pomorcima. Da smo slučajno mi prolazili tamo, rivom, ta rampa je mogla i nas ubiti,' izjavio je odvjetnik Šime Savić za RTL Danas dodavši da su odštetni zahtjevi već postavljeni, no ne želi javno govoriti o iznosima. Ipak, napominje da iznosi koji se spominju u javnosti nisu ni približno onome što obiteljima pripada.

Jadrolinija je svakoj obitelji ponudila paket pomoći u iznosu od 50 tisuća eura, od čega je 23 tisuće od osiguranja, te 560 eura mjesečno do kraja školovanja svakog djeteta.

'Obitelji još nisu dobile ništa pismeno, to su različite špekulacije, a oni nisu ni približno slični od iznosa koje pripadaju obiteljima. Oni su puno, puno, puno veći', rekao je odvjetnik.

Međutim, prema riječima predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske za Jadroliniju, Antuna Aljinovića, stvarni financijski gubitak za obitelji može iznositi i do 430 tisuća eura po pomorcu. Iz Jadrolinije su potvrdili da je paket pomoći od 50.000 eura bio samo prvi korak te naveli da nema prepreka da obitelji ostvare sva zakonska potraživanja vezana uz ovu tragediju.