rat je neminovan

Oko za oko, zub za zub: Kad i kako će Iran uzvratiti Izraelu i što nakon toga?

06.08.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Svijet sa strepnjom čeka odgovor Teherana na niz žestokih udaraca koje su primili kroz eliminaciju visokih čelnika paravojnih organizacija kojima je Iran pokrovitelj (Hezbollah) i s koje snažno pomaže i podupire (Hamas). Odgovor Irana je neminovan, a u strahu od općeg rata na Bliskom istoku prekidaju se zračne linije i povlače veleposlanici.

'U to da će Iran uzvratiti ne treba uopće sumnjati, to je princip 'oko za oko, zub za zub', kaže nam geopolitički analitičar Denis Avdagić koji ističe da pri tome treba biti svjestan činjenice da je Izrael znao da će na ciljane atentate šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije, koji je ubijen dok je boravio u Teheranu i visokog dužnosnika Hezbolaha Fuada Šukra, biti uzvraćeno, a ipak se odlučio na te operacije.

'Nisu imali problem s tom spoznajom', ističe naš sugovornik i dodaje da Izrael sada čeka vidjeti kojeg će to biti intenziteta i na koje će sve načine uzvratiti Iran. 'Ne mora nužno to biti jedan događaj, može ih biti i više'.

Svijet strahuje od moguće potpune eskalacije i rata širih razmjera na Bliskom istoku? Situacija je daleko od dobre, ali Avdagić za sada ne očekuje odgovor takvih razmjera koji bi otvorio vrata direktnog rata između Irana i Izraela.

'Za očekivati je barem napad poput onoga koji se dogodio posljednji put s dronovima i dalekometnim projektilima, a vjerojatno je da će biti i jače nego je bilo zadnji put', kaže. Tada su iranski vođe prijetili da mogu izvesti 10 puta snažniji napad. U travnju je Iran žestoko napao Izrael nakon što su u veleposlanstvu u Damasku u raketnom napadu ubijena dva generala.

Tada su Iranci i sami bili svjesni da direktni napad može izazvati niz nepovratnih događaja pa su najavili udar, doslovno telefonirali, pa je Tel Aviv imao dovoljno vremena da se uz pomoć saveznika pripremi, a izbjegnute su velike ljudske žrtve.

'Svi ovi događaji koj traju predugo pokazuju da Iran nije sklon otvaranju neke nove bojišnice, ali isto tako to su zemlje koje odgovaraju i uzvraćaju i ovisno kakav će biti uzvrat Teherana ćemo vidjeti hoće li biti novog uzvrata Izraela. Jedan začarani krug, na žalost', kazuje nam Avdagić.

Iran je napao Izrael i u travnju 2024. Izvor: Profimedia / Autor: Jamal Awad / Xinhua News / Profimedia

Prema mišljenju geopolitičkog analitičara najveći problem u ovom trenutku je povlačenje američkog predsjednika Joea Bidena zbog nepopularnosti prema anketama istraživanja političkog mnijenja, što je oslabilo njega kao predsjednika i njegov autoritet što nije bio u mogućnosti niti utjecati na Izrael i zato će se ta kriza nastaviti minimalno do dolaska novog stanara u Bijelu kuću.

Trenutno stanje ne ide na ruku ni Izraelu, osim možda Benjaminu Netanyahu koji politički preživljava. 'U nekom trenutku kada sve stane će se preispitivati njegovi postupci i uloga i položaj'.

Libanon bi na koncu mogao platiti račun obračuba između dvije bliskoistočne sile.

'To je cijelo vrijeme otvoreno , a sada čak malo i više nego što je i bilo. Ono što je možda pozitivno u svemu je što nije bilo naznaka od samog početka da bi se neka od arapskih zemalja direktno uključila, pogotovo od susjednih, i to je pridonijelo tome, bez obzira na to što je situacija grozna da nije otišla i korak dalje'.

Sve te priče ne znače ništa Palestincima koji su predmet iznimne patnje čitavo vrijeme, i to se za njih nastavlja, navodi Avdagić, jer ako je malo smanjen intenzitet ne znači da je prestala humanitarna katastrofa i ugroza.

Svi se nadaju da kriza neće krenuti u nekim putem bez povratka.

Avdagić kaže da kada je sve krenulo očekivao je da neće situacija otići u neku katastrofu velikih razmjera. Trenutna situacija jeste katastrofalna, ali je , kaže, umjereni optimist da neće postati i gora.

'Kako stvari stoje obilježit ćemo godišnjicu kontinuiranog kaotičnog stanja na Bliskom istoku, što znači da je toliko loše. No, s druge strane bilo je puno onih koji su smatrali da je pitanje dana kada će eskalirati veliki regionalni sukob pa evo za sada se nije dogodilo', kazao je dodavši: 'osim Palestinaca koji jako pate, ali praktički pati i Izrael koji je mobiliziran, a ekonomija i turizam paralizirani.

Dakle, situacija nije dobra za nikoga, ali sve se nastavlja prije svega zbog Netanyahua koji me može smanjiti tempo, a dok traje ovakva situaicja on je siguran, a u Izraelu nema sada snage da se iskorači u tom smjeru, što znači da se čekaju američki predsjednički izbori koji su tek prvi datum kod kojeg bi se moglo očekivati da bi se sitaucija mogla eventualno početi smirivati.

'Ili realnije da ćemo čekati iduću godinu i inauguraciju novog -starog predsjednika ili prve američke predsjednice', zaključio je Avdagić.