ZUZANA ČAPUTOVA

Ona želi biti prva žena na čelu Slovačke i samo je još jedan korak dijeli od toga

17.03.2019 u 08:24

Bionic
Reading

Liberalna kandidatkinja Zuzana Čaputova, kritičarka aktualne vlade, uvjerljivo vodi u prvom krugu slovačkih predsjedničkih izbora održanih u subotu, pokazuju djelomični rezultati nakon prebrojavanja 76,7 posto glasova.

Čaputova, odvjetnica za slučajeve zaštite okoliša, dobiva, kako sad stvari stoje, 39,46 posto glasova, a njezin glavni protukandidat Maroš Šefčovič (52), potpredsjednik Europske komisije kojeg podupire stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti) 18,79 posto, pokazuju podatci statističkog ureda.

Drugi krug izbora održat će se 30. ožujka.

Čaputova koja želi biti prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke, zahvalila je svojim simpatizerima. "Zahvalna sam vam za povjerenje, što znači da želite promjene", rekla je uoči objavljivanja nepotpunih rezultata.

Ta 45-godišnja odvjetnica sudjelovala je u prosvjedima nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka lani, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika koja je članica je Europske unije i NATO-a.

"Čaputova privlači sve koji se užasavaju korupcije i koji su nezadovoljni vladom koja, ističu, više misli na sebe nego na dobrobit svojih građana", rekao je za AFP Kevin Deegan-Krause, stručnjak za Srednju Europu na državnom sveučilištu Wayne u Detroitu, u Sjedinjenim Državama.

"Šefčovič se obraća svima koji su zadovoljni napretkom ostvarenim u zemlji kojoj po mnogim pokazateljima u proteklom desetljeću uopće nije išlo loše", dodao je.

Predsjednik na odlasku Andrej Kiska dao je svoj glas Čaputovoj. "Iznimno je važno nastaviti borbu za poštenu i pravednu Slovačku", rekao je novinarima.

S izbornim sloganom "Uvijek za Slovačku", Šefčovič obećava da će povećati socijalne povlastice za starije osobe i za mlade obitelji.

Slovački predsjednik ne vlada, već ratificira međunarodne ugovore i imenuje sudce najviših sudova. Usto je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i raspolaže pravom veta.