U SINJU

Opalili mačkulu Gospi u čast pa teško stradali

  • +93

Blagdan Velike Gospe

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Bionic
Reading

Mineri ing. Ante Budimir i Milan Vrca nastradali su u četvrtak na sinjskom starom Gradu dok su pucali posljednju seriju mačkula u čast slavlja blagdana Velike Gospe i sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske. Oni su u četvrtak, po ustaljenoj tradiciji, sa staroga Grada ispucali tri serije od po šest mačkula.

Prvi plotun ispalili su u 9.30 u trenutku kada je nadbiskup msgr. Marin Barišić sa svećenicima skinuo sliku Gospe Sinjske s njezina oltara i ponio je u procesiju ulicama Sinja. Drugi plotun mineri su ispalili kad je procesija stigla kod zgrade Općinskog suda i tu zastala radi blagoslova Gospinom slikom na sve četiri strane.

Treću seriju mineri su ispalili kao znak završetka slavlja, oko 13.10, kada je Gospina slika vraćana na njezin oltar. Tada se dogodila tragedija. Prema nepotpunim informacijama iz neslužbenih izvora, u tom posljednjem plotunu zbog još neutvrđenog razloga došlo je do prerane detonacije jedne od 6 mačkula. Po jednoj verziji prerano je detonirala prva, a po drugoj četvrta mačkula u nizu, piše Slobodna Dalmacija.

Pritom je teže ozlijeđen ing. Budimir, a lakše Vrca, dok je njegov sin kao treći član tima ostao neozlijeđen. U najkraćem roku, za svega 5-6 minuta, intervenirala je ekipa sinjske Hitne medicinske pomoći koja je ozlijeđene nakon obrade uputila na Hitni kirurški odjel KBC-a Split na daljnje liječenje.

Budimir i Vrca su iskusni mineri i pucači mačkula. Za Alku mačkule pale elektronički, sa sigurne udaljenosti no oprema za elektroničko paljenje odnešena je u Zagreb radi nužnih popravaka. Budimir i Vrca mačkule su palili klasično, sporogorećim štapinom.