vrijeme se mijenja

Opet raste temperatura, ali stižu i nova upozorenja: Četvrtak donosi probleme, evo gdje

06.08.2024 u 22:25

Bionic
Reading

Pred nama su topliji dani, s gotovo posvuda visokim temperaturama, ali srijeda i posebno četvrtak donose nestabilnosti s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i oluje

Iako Sunce svaki dan zalazi malo ranije, toplina se neće smanjiti. Do početka sljedećeg tjedna, na Jadranu će noći postajati sve toplije, a dani će biti vrući. Od četvrtka će na većem dijelu obale i u unutrašnjosti Dalmacije, a potom i u sjevernijim krajevima, postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, a ta opasnost će od subote na nekim mjestima biti izrazita, piše HRT.

Osim toga, u četvrtak se očekuju lokalni pljuskovi s grmljavinom i prolazno jakim do olujnim vjetrom, posebno u unutrašnjosti i zapadnim krajevima već od srijede navečer. No, od petka će vrijeme biti stabilnije i sunčanije, čak i pretežno vedro, uz visok UV indeks.

Toplije vrijeme s mogućim pljuskovima i grmljavinom

U Slavoniji, Baranji i Srijemu srijeda će biti sunčana i većinom vedra, s blagim vjetrom i jutarnjim temperaturama između 14 i 16 °C, dok će poslijepodnevne dosezati oko 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj noći i jutra će biti malo svježija nego prije, ali će dani biti topliji i većinom vrući. Prijepodne će biti sunčano, a poslijepodne će se naoblačiti, uz povećanu vjerojatnost pljuskova i grmljavine, osobito uz granicu sa Slovenijom.

Još nestabilnije vrijeme očekuje se u Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, s mogućnošću lokalnih pljuskova već sredinom dana. Najveća vjerojatnost olujnog nevremena je u noći na četvrtak. Vjetar će biti slab do umjeren, najprije bura, zatim maestral. Jutarnje temperature će biti od 13 do 17 °C, a poslijepodnevne od 30 do 33 °C, u gorju oko 29 °C.

Na srednjem Jadranu očekuju se još toplije noći i vrući sunčani dani, osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje će temperature u hladu dosezati 35, 36 °C. Uz slabu do umjerenu buru i maestral, more će biti malo valovito.

Slične vremenske prilike očekuju se i na krajnjem jugu Hrvatske, s vedrinom uz visoke oblake. Jutarnje temperature će biti od 24 do 26 °C, u unutrašnjosti oko 21 °C, a poslijepodnevne od 33 do 35 °C.

Četvrtak donosi nestabilnost

U četvrtak će biti toplije, ali i nestabilnije. Kroz ostatak tjedna očekuje se još toplije vrijeme, danju uglavnom vruće. Od petka će u unutrašnjosti prevladavati suho i sunčano vrijeme, ali u četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno, s mogućim kišama i izraženijim pljuskovima s grmljavinom.

Na većem dijelu Jadrana u četvrtak su mogući lokalni neverini, pa osim pljuskova i grmljavine prijeti i kratkotrajno jak do olujan vjetar. Zbog svega toga, od četvrtka ponovno postoji opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, osobito tijekom vedrog i vrlo vrućeg vikenda.