bilježi rast

Mala općina na jugu postaje hit, no ugostitelji primjećuju promjenu kod gostiju

06.08.2024 u 20:22

Bionic
Reading

Najjužnija hrvatska općina, Konavle, pravi je hit među turistima. Od početka godine bilježi preko 10 posto više gostiju, a s odličnim najavama za podsezonu, godina bi se trebala zaokružiti na 14 posto više dolazaka. Ipak, sami brojevi dolazaka i noćenja ne znače automatski i veću zaradu

Supetar, odnosno San Pietro, ulazi u svoju drugu pravu sezonu. Otočić pred Cavtatom postao je prava konavoska atrakcija za ljetovanje iz snova.

'U ovom dijelu glavne sezone to su obitelji s djecom, srednje generacije - u proljeće i jesen tu su i stariji. Dakle Cavtat i Konavle nisu destinacija za mlade, nisu party destinacija', rekao je za Dnevnik HRT-a Frano Herendija, direktor TZ Konavle.

Sve se vrti oko zračne luke.

'Od početka godine smo ostvarili 22 posto više putnika, što je jako puno u odnosu na prošlu godinu, i na sami rast turizma u regiji. A posebno smo zadovoljni podsezonom, kao i najavama za podsezonu, gdje očekujemo neki rast od 30-ak posto u odnosu na prošlu godinu, rekao Josip Paljetak, direktor sektora zemaljskih usluga ZL Ruđer Bošković.

Ipak, sama povećanja ne znače i mnogo veću zaradu. Ugostitelji vide promjene u gostima.

'Ove godine je, naravno, nekakva kao promjena, smjena gostiju. Ima puno Ryanair, low budget kompanija, ali mi smo otvoreni za sav tip gostiju. Tako da nemamo problema', kazao je Dario Vitez, voditelj restorana.