sustav otjecanja

Orljava kod Požege gotovo presušila, hidrolozi umiruju: Sljedeći dani nose bolje vijesti

06.09.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Rijeka Orljava kod Požege je gotovo presušila. Nedovoljne količine padalina uzrokovale su probleme i u Grčkoj, gdje je opala razina vode u akumulacijskom jezeru Mornos te je izronilo nekada potopljeno mjesto. Što se događa u požeškom kraju, opisali su hidrolozi Državnog hidrometereološkog zavoda (DHMZ)

'Ovog ljeta svjedočimo iznimno visokim temperaturama zraka, a klimatolozi su cijelu Hrvatsku opisali kao ekstremno toplu zadnja tri mjeseca', počinju objašnjenje hidrolozi DHMZ-a zašto je došlo do gotovo presušivanja rijeke Orljave kod Požege.

Dok zapadni dio Požeško-slavonske županije bilježi normalne oborine, njezin istočni dio je ispod prosjeka, napominju.

'Obje komponente čine dio hidrološkog ciklusa i kada se neka komponenta izmijeni, sustav otjecanja dolazi u neravnotežu. U ovom slučaju povišena temperatura zraka uzrokuje veće isparavanje i posljedično manje vlage dolazi do podzemne i površinske vode. Samim time i vodostaji su niski, kao što je uobičajeno za ovo doba godine. Oborine sljedećih dana će donijeti i porast vodostaja.', objašnjavaju za tportal hidrolozi DHMZ-a.

Ističu kako su vodostaji niski diljem zemlje, ali kako sljedeći dani donose promjenu uslijed očekivanih oborina. 

'Obzirom na zabilježeni trend porasta temperature globalno, pa tako i u Hrvatskoj, vjerojatnost pojave malih voda u budućnosti se također povećava.', zaključuju u DHMZ-u.