OBITELJ RADAKOVIĆ

'Otkupili vlastiti dug pa pola otpisali'

20.02.2014 u 17:24

Bionic
Reading

Iz tvrtke Čazma danas su stigli odgovori na pitanja novinara HTV-a Dražena Majića postavljena u srijedu. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru blokiralo je predstečajnu nagodbu tvrtke DI Čazma zbog, kako kažu, zaštite državne imovine

S obzirom na to da je do intervencije DORH-a državne interese osobno štitio ministar financija Slavko Linić, predstečajna nagodba DI Čazma postaje prilično važna. Osim toga, Linić je osobni prijatelj Petra Radakovića, navode s HRT-a, predsjednika uprave banke Erste, čija je obitelj vlasnik tvrtke DI Čazma.

Odgovore prenosimo u cijelosti.

Prilikom proučavanja dokumentacije o predstečajnoj nagodbi tvrtke DI Čazma, vidljivo je da je tvrtka godinama dobro poslovala, da bi iznenada prošle godine odjednom došla u probleme. Možete li nam objasniti zbog kojih ste poslovnih događaja došli do deset milijuna kuna gubitaka?

Tvrtka DI Čazma poslovala je dobro sve do početka 2008., u kojoj zbog recesije na glavnim izvoznim tržištima naglo padaju vrijednosti narudžbi. U 2008. ostvaren je ukupni prihod od 38 milijuna kuna, a samo godinu dana prije, dakle 2007., ukupni prihod bio je viši od 71 milijun kuna. U godinama koje su slijedile teškom mukom održavan je ukupni prihod na oko 30 mil. kuna, a broj radnika ostao je uglavnom isti, kao što je bio u najboljim godinama, 2007. i prije. Sve navedeno može se provjeriti u javno objavljenim financijskim izvješćima od 2007. godine.

Vidljivo je da je obitelj Radaković s pet milijuna kuna otkupila dug od Hrvatskih šuma. Možete li nam objasniti kada je nastao spomenuti dug?

Hrvatske šume su dobavljač najvažnije sirovine – trupaca. Otvaranjem predstečajne nagodbe prestala je mogućnost da DI Čazma plaća obveze prema HŠ-u nastale prije otvaranja postupka, jer je tako uređeno Zakonom o predstečajnoj nagodbi, a Hrvatske šume su, bez obzira na taj zakon, prestale isporučivati sirovinu – trupce tretirajući DI ČAZMU kao dužnika u zakašnjenju, pa je bilo nužno da netko umjesto DI ČAZME taj dug plati, da bi se osigurala opskrba sirovinom i nastavak proizvodnje te ispunjavanje ugovorenih poslova. Niti jedna banka nije htjela kreditirati DI ČAZMU zato jer je u predstečajnoj nagodbi. Tvrtka BTC d.o.o., koja je povezana s mojom obitelji, platila je taj dug Hrvatskim šumama i prijavila se kao vjerovnik u postupku predstečajne nagodbe umjesto Hrvatskih šuma, što je dopušteno prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi i ni na koji način nije sporno. Na taj način osiguran je nastavak opskrbe sirovinom, očuvana je proizvodnja, održani su poslovi s domaćim i stranim naručiteljima, spriječen je stečaj DI ČAZME i očuvano je 125 radnih mjesta.

Zbog čega tim novcem niste sanirali DI Čazmu koja je i napravila dug?

Izabrao sam način rješavanja problema duga prema Hrvatskim šumama i opskrbe nužnom sirovinom koji je prema mojoj ocjeni bio najbolji, i za DI ČAZMA i za Hrvatske šume.

Možete li nam objasniti ulogu Marijana Marušića u tvrtki BTC? Je li to član uprave Podravske banke?

Marijan Marušić je član uprave Podravske banke, a iz javno dostupnih podataka možete i sami zaključiti da gospodin Marušić nije ni član uprave niti član društva BTC d.o.o.

Možete li nam objasniti depozit Petra Radakovića u vrijednosti od dva milijuna kuna koji se pojavljuje u predstečajnoj nagodbi?

Gospodin Petar Radaković nije vjerovnik DI ČAZMA u predstečajnoj nagodbi. U tom smislu predlažem da pogledate objavljeni nacrt predstečajne nagodbe na FINA-i i tekst prijedloga predstečajne nagodbe predan Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

Možete li nam potvrditi obavljaju li policija i DORH izvide u vezi s tvrtkom DI Čazma?

Navedeno pitanje molim da postavite policiji i DORH-u.

DOKUMENTE MOŽETE PROČITATI OVDJE I OVDJE.