OTKRIVAMO

Otvoreni rat i financijske malverzacije u Zajednici osnovnih škola

08.11.2013 u 07:28

Bionic
Reading

Unatoč nagomilanim problemima u hrvatskom školstvu, Hrvatska zajednica osnovnih škola posljednjih se mjeseci bavi svojim unutarnjim poteškoćama. O ovoj organizaciji u javnosti se malo zna iako, kako kažu, djeluju od 1966. godine i bave se stručnim usavršavanjem i stručnim savjetima vezanim uz pravna pitanja.ravnateljima, tajnicima i računovođama u školama. Problemi počinju još 2010. kada je revizijom ustanovljeno kako na računu nedostaje gotovo 900 tisuća kuna. Statut im je neusklađen a nova ravnateljica i Upravno vijeće vode otvoreni rat

Ravnateljica Hrvatske zajednice osnovnih škola Jasenka Jonjić kaže nam kako situacija u toj ustanovi nije bila najbolja. Dužnost je preuzela prije godinu i pol dana i otada se, kaže, trudi uvesti red. No, tvrdi, to ne odgovara pojedinim članovima Upravnog vijeća koje čini 15 ravnateljica i ravnatelja osnovnih škola.

'Problemi u školstvu su značajni i zakoni se često mijenjaju. Mi vodimo brigu o stručnom usavršavanju i stručnoj pomoći školama, a najviše koristi od Zajednice imaju tajnici i ravnatelji', kaže nam ravnateljica Jasenka Jonjić

Na pitanje zašto je Zajednica gotovo nevidljiva i neprepoznatljiva u javnosti, Jonjić kaže kako ne želi kritizirati rad svojih prethodnika, no kako je ona namjeravala kada je preuzela dužnost najprije uvesti reda u samu organizaciju u čijem je članstvu oko 680 osnovnih škola u Hrvatskoj.

Revizija dokazala malverzacije novcem

Problemi su nastali oko Statuta i transparentnog financiranja Zajednice koja prihode ostvaruje članarinama koje plaćaju škole. Prema podacima Poslovne Hrvatske 2008. godine, što je ujedno i posljednja navedena godina na tom servisu koja prikazuje poslovanje Zajednice, imali su prihode od 1,2 milijuna kuna, od toga 200 tisuća kuna dobiti. 'Mi smo neprofitna ustanova, mi ne smijemo zarađivati, nego biti korisni članicama', osvrće se na ove podatke Jonjić i dodaje da su tada kotizacije za stručne seminare očito mogle biti i manje. Podsjeća na 2010. kada je nezavisnom revizijom ustanovljeno kako na računu nedostaje gotovo 900 tisuća kuna.

Postupak Državno odvjetništvo, kaže, nikada nije pokrenulo jer je, pretpostavlja Jonjić, jedna od osoba koja bi mogla dati neke odgovore preminula.
295122,286665,283705,282145
Sređivanje Statuta sporno?

Nije to jedini problem koji je zatekla kada je preuzela dužnost. Iako ju je izabralo Upravno vijeće, upravo to vijeće sada traži njezinu ostavku. Ona pak kaže kako je htjela ozakoniti naknade koje su dobivali, a koje su iznosile tisuću kuna mjesečno za predsjednicu i 500 za članove. 'Htjeli smo ozakoniti način na koji se to isplaćuje. Oni su se našli ugroženim, tu je krenuo problem. I Statut je trebalo urediti, on je bio podloga takvim financijskim malverzacijama', pojašnjava Jonjić.

Dvostruko upravljanje Zajednicom dolazi do izražaja u ožujku kada su na Skupštinu stigla članovima na glasanje dva statuta: jedan od ravnateljice, drugi od Upravnog vijeća. Tamo je pak došlo do potpunog raspada sistema, dio članova je skupštinu napustio, padale su teške riječi.

Sukobili su se i oko načina evidentiranja članova, tj. škola koje su u Zajednici. Ravnateljica je tražila da svaka od škola koje to žele potpiše Odluku o udruživanju, dok je Upravno vijeće smatralo kako je za članstvo dovoljno da škole godinama plaćaju članarinu. Tako je došlo i do bizarne situacije da u Upravnom vijeću Zajednice sjedi devet ravnatelja čije škole formalno nisu članice iste te Zajednice jer nisu to htjeli potpisati.

'Pakiraju mi'

Tu problemi ne staju. Navodno su neki od njih i u sukobu interesa jer su članovi Upravnog vijeća Zajednice i u predsjedništvu Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, a ta udruga navodno pretendira na prostore Zajednice čije je središte na Trgu maršala Tita u Zagrebu.

'Godinu i pol dana vrtim se u krug da bih mogla djelovati, moramo biti ustrojeni kako spada, a onda ići prema van. Oni meni pakiraju otkaz umjesto da surađujemo', zaključuje Jonjić.  S problemima je upoznala i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još u svibnju, no njihovo očitovanje nije dobila.

Karmen Hans-Jalšovec, predsjednica Upravnog vijeća koje ravnateljica Jonjić proziva, šturo se osvrnula. Kaže kako sporazum o udruživanju kojim bi se reguliralo članstvo škola u Zajednici nisu smatrali dokumentom koji treba određivati članstvo, no ravnateljica je, kaže, to ignorirala.

Kaže kako će na izvanrednoj skupštini koja bi se trebala održati krajem mjeseca članstvo podržati njihov prijedlog Statuta, a tada bi se trebali očitovati i o mogućoj smjeni Jonjić.

Osvrnula se i na nalaz revizije iz 2010. s obzirom da je tada sastav Upravnog vijeća bio isti kao i danas. 'Određeni manjak novca postoji. Trebalo se na skupštini odlučiti o kaznenoj prijavi prema nepoznatom počinitelju, no do toga nije došlo jer je Skupština prekinuta. Smatrali smo da to treba napraviti jer se nas prozivalo', zaključuje.