BIH OTVORILA VRATA EU

Uz vatromet, Plenkovića i svu silu političara otvoren most Hercegovina

04.09.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Večeras je, nakon 62 mjeseca gradnje, službeno otvoren dugo očekivani veliki most Hercegovina kod Počitelja u BiH, jedna od žila kucavica koridora Vc između Budimpešte i Ploča i vjerojatno najznačajniji infrastrukturni projekt u regiji nakon Pelješkog mosta, čime će se ovaj dio BiH izravno povezati s EU-om. Na svečanom otvorenju je bio hrvatski premijer Andrej Plenković te veliki broj političara iz Hrvatske i BiH

20.00 Presijecanjem vrpce direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić otvorili su most Hercegovina. Uslijedio je vatromet.

19.50 Kulturno-umjetnički program nastavio se završnim kolom iz opere 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca u izvedbi HKUD Rodoč.

Izvor: tportal.hr / Autor: Iva Vasilj / tportal.hr

19.45 'Danas ispisujemo povijest, otvaramo novu stranicu. Uz svu svoju ljepotu, ovaj most omogućava i prometnu povezanost koja će poduprijeti gospodarski i ekonomski razvoj u regiji. Ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH već i koridor kroz Hrvatsku omogućavajući višestruki razvoj ekonomije i gospodarstva. BiH večeras otvara vrata Hrvatskoj i Europskoj uniji', rekla je predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

  • +67
Svečano otvorenje mosta Hercegovina Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

19.38 Antonija Batinić, pjevačica iz Kupresa poznata nam kao vokalna solistica Mostar Sevdah Reunion, zapjevala je poznatu 'Neka cijeli ovaj svijet' iz mjuzikla Alfija Kabilja 'Jalta Jalta'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Iva Vasilj / tportal.hr

19.25 Obraća se premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. 'Kao građanin BiH', a ne kao političar, zahvaljujem se Andreju Plenkoviću na iznimnom angažmanu bez kojeg otvaranje pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom nije bilo moguće. To je naše strateško opredjeljenje. A ovo je prvih 11 kilometara na tom putu', rekao je.

19.20 U tijeku je kulturno umjetnički program koji je otvorila ženska klapa Drača s obradom pjesme 'Ima jedan svijet' grupe Stijene. Na njih se nadovezao voditelj sastava Počiteljski tamburaši s pjesmom Počitelj.

18.58 Ovako izgleda atmosfera na svečanosti otvorenja. Stigli su hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, šef HDZ-a BiH Dragan Čović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i njegov kolega iz BiH Elmedin Konaković te predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

18.55 Uoči početka svečanosti kratko obraćanje javnosti održali su direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić. Premijer Federacije BiH Nikšić rekao je kako će od Federacije napraviti 'veliko gradilište'.

18.00 Presjecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet danas u 19 sati službeno će biti otvorena nova dionica Koridora Vc u BiH Počitelj - Zvirovići te most Hercegovina.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja očekuju se brojni predstavnici gospodarskog, političkog i javnog života BiH i Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici. Javnosti bi se, pored predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto te premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, trebao obratiti i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je stigao u dvodnevni radni posjet u BiH.

Najavljeni Plenkovićev govor na otvaranju mosta naišao je na negodovanje u nekim opozicijskim strujama unutar Federacije, koji kažu da Plenkoviću 'tu nije mjesto', na što je on danas 'odmahnuo rukom', kazavši da je uloga Hrvatske 'čestitarska i posmatračka' te da je kritika neprimjerena jer je riječ o zajedničkom koridoru.

Dnevni avaz danas popodne piše da je Plenković čak odustao od govora te su iz njegova ureda zatražili da se njegovo ime ukloni s popisa govornika jer su, kako piše Avaz, na njegov račun ovih dana iznesene brojne neistine, poput one da je inzistirao na tome da bude među govornicima.

Bilo kako bilo, svečani program će zasigurno obogatiti nastupi Hrvatske glazbe Mostar, Klape Drača, Antonija Batinić i HKUD-a Rodoč.

Most koji bi trebao spajati, a ne razdvajati (što neki očito ne razumiju), bi za korisnike trebao biti u funkciji od 5. rujna u podne, čime će svi oni koji putuju iz smjera Mostara prema Hrvatskoj, autocestom moći doći do graničnog prijelaza Bijača-Nova sela i nastaviti putovanje autocestom Dalmatina.

  • +7
Most Počitelj na koridoru 5c Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Rok probijen za 32 mjeseca

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. lipnja 2019., a most je trebao biti gotov za 30 mjeseci. No na most su građani čekali neuobičajeno dugo, pa je on postao simbol lošeg planiranja i izgradnje cestovne mreže kroz tu zemlju, a posebice koridora Vc.

Most vrijedan 30 milijuna eura trebao je naime biti dovršen u listopadu 2022., no rasponska se konstrukcija uspjela spojiti tek u srpnju 2023., da bi u kolovozu prošle godine ta konstrukcija na jednom spoju napuknula.

Autocesta na paneuropskom koridoru Vc, koja kroz BiH prolazi u dužini od oko 330 kilometara, u toj se zemlji gradi više od 20 godina. Dosad je izgrađeno manje od 130 kilometara iako je financijska konstrukcija odavno zatvorena. Temeljni je problem u pristupu gradnji kroz iscjepkane dionice duge tek nekoliko kilometara, kao i u nedostatku adekvatne procjene stanja na terenu i geoloških analiza, što onda višestruko povećava troškove gradnje.

Dužina poddionice Počitelj – Zvirovići iznosi 11,07 km, dok je impresivni most Hercegovina dug 980 metara. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su i do gotovo sto metara, što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je to jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru.

Most bi mogao spasiti i jug Hrvatske od gužvi

Most je od velike važnosti za građane BiH jer bi trebao potaknuti razvoj gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje. A važan je i za stanovnike juga Hrvatske jer bi sada kilometarske gužve na magistrali od Čapljine do Opuzena i sati čekanja na graničnim prijelazima Doljani i Gabela Polje trebali postati prošlost.

Radove na mostu izvodio je azerbajdžanski konzorcij Azvirt Limited Liability Company, te dvije kineske tvrtke - Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. Nadzor nad gradnjom bio je povjeren talijanskoj kompaniji IRD Engineering S.R.L., a posao projektiranja kompanijama IPSA INSTITUT i DIVEL iz Sarajeva.

Izgradnja mosta financirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezvanje preko Investicisjkog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj - Zvirovići iznosi oko 101,4 milijuna eura bez PDV-a, od čega je za most Hercegovina izdvojeno oko 30,4 milijuna eura bez PDV-a.