PoLO MAJICE i 'HOODICE'

Ovako će izgledati komplet školskih uniformi za zagrebačke školarce

07.04.2017 u 20:44

Bionic
Reading

Nakon što je Grad Zagreb jučer raspisao natječaj za nabavu školskih uniformi poznato je kako će otprilike izgledati kompleti koje će dobiti svi učenici 29 zagrebačkih škola koje su se odlučile za njihovo uvođenje. Grad će za to izdvojiti nešto više od 13 milijuna kuna s PDV-om

Svaki će učenik dobiti dvije polo majice kratkih rukava, jednu polo majicu dugih rukava, jednu dječju jaknu s kapuljačom i jedne papuče, stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Ukupno je naručeno 40 tisuća polo majica kratkih rukava i 20 tisuća polo majica s dugim rukavima te isto toliko majica s kapuljačom. Majice bi trebale biti sto posto pamučne dok bi popularno zvane hoodice imale sastav od 70 do 100 posto pamuka.

One će za sve biti tamnoplave, a škole će birati između devet ponuđenih boja za majice. Uz to će svaki odjevni predmet imati otisnut logotip pojedine škole.

Grad naručuje i ukupno 22 tisuće para platnenih papuča za školu: sedam tisuća s gumicama i 15 tisuća na vezanje. Ponuđene boje papuča su bijela, plava, crna i crvena.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ranije je izrazio želju da posao šivanja uniforma dobije UHRIHO, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. S obzirom na to da se za nabavu ove vrijednosti mora raspisati javni natječaj, pitanje je tko će se javiti na njega, no na osnovi dokumentacije je vidljivo da će URIHO najvjerojatnije dobiti posao.

Naime u natječajnoj dokumentaciji stoji da naručitelji mogu rezervirati pravo sudjelovanja u postupcima javne nabave kod zaštitnih radionica, gospodarskih subjekata čiji je osnovni cilj društvena i profesionalna integracija osoba s invaliditetom, gospodarskih subjekata čiji je osnovni cilj društvena i profesionalna integracija osoba u nepovoljnom položaju ili može odrediti za takve ugovore da se izvršavaju u kontekstu zaštićenih programa zapošljavanja.

Koje škole dobivaju uniforme

Uniforme će tako nositi svi učenici, njih 1085, Osnovne škole Jelkovec, ujedno najveće škole u kojoj se većina roditelja izjasnila za njih. Nosit će ih i učenici iz ovih škola s područja Sesveta: OŠ Brestje, OŠ Sesvete, OŠ Luka, OŠ Sesvetski Kraljevec, Sesvetska Sela, Sesvetska Sopnica, OŠ Vugrovec – Kašina.

Đaci će nositi uniforme i u OŠ Granešina, OŠ Mate Lovraka, Špansko – Oranice, OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ dr. Vinka Žganeca, Matije Gupca, OŠ Rudeš, OŠ Gustava Krkleca, OŠ Žuti Brijeg, Markuševec, Trnsko, Gračani, Odra, Čučerje, Iver, OŠ Petra Preradovića, Ivana Cankara, Braće Radić, Antuna Mihanovića, Ante Starčevića, Ivana Mažuranića i OŠ A.B. Šimića.

U još 22 škole pojedini su se razredi izjasnili za uvođenje uniformi, no ta odluka nije donesena na razini škole, tako da bi djeca iz npr. 2a razreda mogla imati uniforme, a njihove kolege iz 2b biti u 'civilu'.