vrhunac u srijedu

Ovako se Hrvatska pripremila za dolazak vodenog vala: 'Bit ćemo neprekidno budni, dan-noć, 50 kilometara'

20.09.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Vrhunac vodenog vala, koji je već prouzročio velike štete i odnio žrtve u srednjoj Europi, u srijedu bi trebao proći i Hrvatskom. Kako su se sve službe pripremile, izvijestio je na sjednici Vlade direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Đuroković je na početku izlaganja podsjetio da je sve krenulo 12. rujna i ciklonom Boris. Kazao je da je ciklona krenula s 'korektnim' oborinama koje je suha zemlja u Hrvatskoj uspjela upiti, no tada se sve okrenulo i počele su velike oborine u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i dijelovima Mađarske.

'Došlo je do formiranja velikih vodenih valova, no na sreću kod nas nije došlo do većih vodostaja na Muri, Dravi i Kupi, tako da smo se mogli posvetiti dolasku velikog vodenog vala na Dunavu', kazao je Đuroković.

'Vrh vodenog vala danas se približava Budimpešti i na 300 je riječnih kilometara od Hrvatske. Taj će vodeni val, vršno opterećenje, doći do nas u srijedu 25. rujna, s tim da ćemo od vikenda imati i vodostaj koji će prijeći razinu od 650 centimetara, kada se uvode izvanredne mjere obrane od poplava', kazao je.

'Imali smo dovoljno vremena i do prošle nedjelje pregledane su sve zaštitne vodne građevine i uspostavljeno je stalno dežurstvo, sva oprema na skladištima je uredna', kazao je direktor Hrvatskih voda.

Pripreme za obranu od poplave by maja.surina on Scribd

'Ključno je da je, putem zahtjeva Ravnateljstva civilne zaštite, MORH osigurao pripravnost 300 hrvatskih vojnika od ponedjeljka, a oni će biti na raspolaganju za eventualne hitne intervencije u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mobilizirali smo sve tvrtke koje rade u vodnom gospodarstvu na tom području, 300 ljudi aktivno radi na pripremama. Zatvorene su sve upusno-ispusne građevine jer voda iz Dunava može naći put i kroz hidrotehničke objekte. Morali smo paziti da se osigura i određena odvodnja na područjima na kojima ćemo začepiti te ustave', pobrojio je Đuroković.

U pripremama se, dodao je, pokosilo 50 kilometara dunavskih i 30-ak kilometara dravskih nasipa, ojačana su pojedina mjesta geomembranama i vrećama s pijeskom te zatvorene sve upusno-ispusne građevine, kao i cijevni propusti.

  • +7
Pripreme za dolazak vodenog vala Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

Osvrnuo se i na pripreme za obranu od poplava u Vukovaru, gdje se posebno štiti Otok športova te područje uz Luku Vukovar. Na to je područje dopremljeno 5000 vreća s pijeskom kako bi se eventualno interveniralo izgradnjom zečjih nasipa, a ojačani su i dijelovi nasipa.

'Ekipe Hrvatskih voda prošle su duž cijelog toka potencijalno ugroženih dijelova, snimile sve objekte i uputile i lokalno stanovništvo koje se nalazi u neobranjenom području te je podijeljeno 10 tisuća vreća, pa i građani mogu umanjiti štetu na svojoj imovini', poručio je Đuroković.

Češkoj stiže pomoć iz Hrvatske

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pružanju žurne pomoći Republici Češkoj. Kako je pojasnio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Češkoj će biti poslani odvlaživači zraka vrijedni 176 tisuća eura.

Do nedjelje će, uvjerava, biti završeni svi pripremni radovi, a od tada se službe posvećuju kontroli nasipa. 'Važna je svaka kuća, a šteta bi bila veća ako bi se dogodilo puknuće nasipa. I tu ćemo biti neprekidno budni, dan-noć, 50 kilometara', kazao je Đuroković.

Na pripreme se osvrnula i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković. 'Svi nasipi su projektirani, izgrađeni ili rekonstruirani na način da mogu primiti i othrvati se i višem vodenom valu nego što dolazi. No ovo je jedan od pet povijesno najvećih valova, no značajno niži od onog koji je Hrvatska imala 2013. godine', kazala je ministrica.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić ponovio je da će na raspolaganju biti 300 vojnika. 'Vojnici će raspolagati amfibijskim vozilima, čamcima, kamionima i drugim sredstvima', kazao je.