ne ponovilo se...

Ovo su najveće trajektne nesreće prije užasa u Malom Lošinju

12.08.2024 u 21:24

Bionic
Reading

Tragedija u pristaništu u Malom Lošinju najveća je takva nesreća dosada. U posljednjih 20-ak godina dogodilo se nekoliko nesreća trajekata Jadrolinije, najvećeg domaćeg putničkog brodara koji održava linije na gotovo svim domaćim otocima kao i nekih manjih brodara. No, u ni jednoj do sada nije bilo ljudskih žrtava

U srpnju ove godine u Supetru na Braču trajekt Tin Ujević je, doplovivši iz Splita na Brač, spuštajući rampu 'poklopio' jedno taksi vozilo koje je, doduše, bilo nepropisno parkirano u pristaništu, suviše blizu mjesta pristajanja trajekta.

U lipnju 2019. trajekt Ston, ploveći iz Drvenika u Sućuraj na Hvaru, prilikom pristajnja je udario u betonski dio rive, odbio se od nje i nasukao na obalu. Dvoje putnika pritom je bilo lakše ozlijeđeno.

U listopadu 2014. trajekt Lubenice, uplovljavajući u Split na putu iz Šolte, zbog tehničkog je kvara prilikom manevra udario u gat Sveti Petar. Četvoro putnika lakše je ozlijeđeno, nabraja N1.

U kolovozu 2011. godine trajekt Barbat Rapske plovidbe, koji je plovio iz Mišnjaka na Rabu do Jablanca prilikom pristajnja u Jablancu je na plaži ozlijedio sedmero kupača. Nesreća se dogodila jer su na trajektu teškom 500 tona otkazale komande za upravljanje pa je skrenuo prema plaži koja je u to vrijeme bila puna kupača.

U ožujku 2010. godine već spomenuti trajekt Tin Ujević prilikom uplovljavanja u splitsku luku, gdje je doplovio iz Starog Grada na Hvaru, udario je krmenim bokom u gat, a kroz napuklu brodsku oplatu u more je iscurilo čak 33 tone dizelskog goriva. Nitko od putnika nije bio ozlijeđen, ali je šteta bila golema, a smrad dizela osjećao se u čitavom gradu.

  • +12
Nesreća u trajektnoj luci Mali Lošinj Izvor: Cropix / Autor: Sandro Puncet

Ovaj slučaj upmaćen je i po tome što su neke udruge za zaštitu okoliša zatražile od tadašnjeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete da podnese ostavku. Na to je on poručio da se ne osjeća krivim.

U listopadu 2009. Jadrolinijin trajekt Marko Polo nasukao se u plićaku otočića Sit između otoka Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu. Nitko nije bio ozlijeđen, ali brod je odsukan tek mjesec dana kasnije.

U listopadu 2006. u splitskoj luci je održana redovna vježba napuštanja broda na trajektu Petar Hektorović. No prilikom vježbe, a zbog neispravnosti brodica za spašavanje, ozlijedilo se pet članova posade. Dvojica su završila u bolnici s težim ozljedama – jedan s nagnječenjem prsnog koša, drugi s napuknućem nekoliko rebara.

Bartol Kašić udario u obalu, sedmoro ozlijeđenih

U kolovozu 2006. godine trajekt Bartol Kašić na plovidbi iz Rogača na Šolti u Split prilikom pristajanja je udario pramcem u betonsko pristanište. Ova nesreća na moru se dodgodila zbog kvara na oba brodska motora. Jedan putnik pretrpio je teže ozljede, a šestoro putnika lakše je ozlijeđeno. Oštećeno je bilo i desetak vozila na trajektu.