Nakon varaždinskog zelja, zagorskog purana i varaždinskog klipića, Varaždinska županija pokrenula je proces zaštite još jednog proizvoda na razini Europske unije – varaždinskoga bučinog ulja za koje se traži oznaka zemljopisnog podrijetla, rečeno je na konferenciji za novinare u utorak u županijskoj palači u Varaždinu
Varaždinsko zelje zaštićeno je oznakom izvornosti, zagorski puran, s Krapinsko-zagorskom županijom, oznakom zemljopisnog podrijetla, kakva se očekuje i u postupku za varaždinski klipić, koji trenutačno ima prijelaznu nacionalnu oznaku. Varaždinsko bučino ulje želi se zaštititi oznakom zemljopisnog podrijetla.
Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je pronađen najraniji zapis o bučinom ulju na varaždinskom području iz 1854. godine.
'Nesretni smo što s tri županije dijelimo prvo mjesto u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda. Želimo biti sami na prvome mjestu i za to nam treba četvrti zaštićeni proizvod. Hrvatska ima pet posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Europi, a Varaždinska županija jedan posto. Čak smo i u europskim razmjerima ozbiljan proizvođač, a kvaliteta je vrhunska', rekao je župan Čačić.
Dodao je da se do kraja godine očekuje nacionalna oznaka zemljopisnog podrijetla, a godinu i pol do dvije nakon toga i europska.
'Mi smo ruralna županija. Dvije trećine stanovništva ili je direktno u poljoprivrednoj proizvodnji ili je to dodatna djelatnost. To je jedan od ozbiljnih razloga zašto, usprkos najnižim plaćama u Hrvatskoj, ovdje imamo i najnižu emigraciju, a blizu smo država u koje se odlazi - Slovenije, Austrije, Njemačke', rekao je župan, ističući da je poticanje poljoprivredne proizvodnje i brendiranje kakvo je za bučino ulje jedan od načina kako ljude zadržati.
Postupak zaštite varaždinskoga bučinog ulja pokrenula je udruga koja nosi to ime.
'Za nas proizvođače zaštita na razini Europske unije znači prepoznatljivost na tržištu, lakše se predstavljamo i ozbiljnije nas shvaćaju kupci. Za kupca znači garanciju podrijetla i kvalitete proizvoda', rekla je tajnica Udruge 'Varaždinsko bučino ulje' Andreja Petrović te dodala da se varaždinsko bučino ulje i bučino ulje općenito premalo upotrebljavaju i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na nacionalnoj razini.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek objasnio je zašto oznaka zemljopisnog podrijetla, a ne izvornosti.
'Razlika je da se za oznaku izvornosti sve vrste proizvodnje i postupci moraju odvijati u zemljopisnom području koje je definirano. Tako se za varaždinsko zelje i sjeme i finalni proizvod proizvode ovdje, za razliku od varaždinskoga bučinog ulja, gdje se sjeme kupuje izvan Varaždinske županije, što je dopušteno, i zato se ide na oznaku zemljopisnog podrijetla", rekao je Vincek.
Po mišljenju nutricionista, bilo bi poželjno da se na dan konzumira čajna žličica bučinog ulja, koje je bogato omega masnim kiselinama.