Za dvojac K&K (Koro & Kony) koji su nam jučer pristigli, u goste, iz Njemačke. Zbog njih sam zavirila u recept Željke Klemenčić, jer do sada ne zakuhah vlastitu mi panacottu
Dobro nam došli dragi gosti! Panacotta je dušu dala za takve prilike odnosno drage goste :).
Mi volimo Panacottu!
Sa šumskim ...
... jagodama
Važno je koristiti kvalitetno, gusto slatko vrhnje, dobar jogurt i svježe bobičasto voće. Iako, spremam se napraviti jednu s rabarbarom, jer sam fanatik slatko kiselih okusa.
I svakako panacottu nakon kuhanja držite par sati u hladnjaku, što bi značilo da je trebate pripremiti dosta unaprijed tako da gosti dođu na - zgusnuti, a ne vodenasti desert ;)
Željkina je panacotta lagana, jednostavna i superukusna. Jogurt joj daje svježinu.
I smanjuje kalorije. Još ako ste od kumice na placu uspjeli iskamčiti dobre šumske jagode dobit ćete kombinaciju za pamćenje.
za 4 osobe
400 ml jogurta
400 ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera
3 žličice aru praha ili 6 listića želatine
žličica arome vanilije ili limuna
300 g šumskih jagoda
malo meda
prstohvat vanilije
Slatko vrhnje zagrijte sa šećerom i miješajte dok se ne rastopi. Šećer.
Ako koristite aru prah rastopite ga u malo hladne vode.
Ako pak koristite želatinu ubacite joj listiće, u malo hladne vode, i pustite da nabubre.
Kad nabubre procijedite ih i dodajte im nekoliko žlica vrućega vrhnja.
Miješajte dok se ne rastopi pa ulijte u ostatak vrhnja.
Isti postupak učinite s aru prahom. Ali odvojeno :). Da ne biste i aru prah i želatinu ubacili u vrhnje. Dobit ćete hladetinu umjesto panacotte!
Znači koristite ili - ili, a ne i - i.
Kad ste sve gore navedeno učinili dodajte jogurt i željenu aromu pa još jednom dobro promiješajte. Podijelite smjesu u četiri moćnije staklene posude i stavite u hladnjak na nekoliko sati
U međuvremenu šumske jagode pokapajte s par kapi limuna ili limete, dodajte prstohvat vanilije i žlicu dobrog, aromatičnog meda (koristim Grobotekovu Šumu za ovakve prilike). Pustite da se sve lijepo prožme
Kad se panacotta zgusne izvadite je iz hladnjaka i ukrasite u medu odležanim šumskim jagodama
Nakon toga svi žlice u ruke i udri po panacotti do isteka zaliha!