sigurnosno-zdravstveni propust

Panika u Velikoj Britaniji: U kanal ispušten natrijev cijanid

14.08.2024 u 08:35

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji na području West Midlandsa dogodio se veliki sigurnosno-zdravstveni proput nakon što je natrijev cijanid proliven u kanal. Gradsko vijeće grada Walsalla upozorava na potencijalnu ozbiljnu zdravstvenu opasnost za svakoga tko je imao izravan fizički kontakt s vodom. Walsall je praktički predgrađe milijunskog Birminghama.

Vijeće Walsalla priopćilo je da ljudi moraju izbjegavati prošireno područje kanala i staze uz kanal od brane Walsall do brana u Rushallu, Ryders Greenu i Perry Barru, javlja The Guardian.

U priopćenju, vijeće je objavilo da ga je Agencija za okoliš 12. kolovoza obavijestila o izlijevanju toksičnih supstanci u kanal Pleck. Agencija je testirala vodu kanala na natrijev cijanid i druge kemikalije u pogođenom području.

Prema podacima Agencije za javno zdravstvo Engleske, unošenje cijanidnih soli, koje se mogu otopiti u vodi, oslobađa cijanid u organizmu.

Izloženost kemikaliji može uzrokovati glavobolje, mučninu, vrtoglavicu, zbunjenost, promjene u otkucajima srca i gubitak svijesti, navodi agencija.

Svima koji su bili izloženi vodi iz kanala u zahvaćenom području i ne osjećaju se dobro, savjetuje se da potraže zdravstvenu pomoć.

Vijeće je dodalo da svatko tko je uzeo ribu iz kanala ne smije je jesti.

Web stranica Javnog zdravstva Engleske kaže da se natrijev cijanid koristi u industriji za čišćenje metala, oplatu, ekstrakciju i fotografiju.

Garry Perry, čelnik Vijeća Walsalla, rekao je: "Naš prioritet je sigurnost naših stanovnika... Radi vaše vlastite sigurnosti izbjegavajte ovo područje kanala."

Više agencija, uključujući policiju West Midlandsa i vatrogasne službe, Canal and Rivers Trust, Severn Trent Water, vijeća Walsalla i Sandwella i Agenciju za okoliš odgovorili su, priopćilo je vijeće.