Pappardelle smijalice s tikvicama, grožđicama i pinjolima
Ovim receptom pripremam teren za priču o radionici domaće tjestenine Festa od paste, održanoj na najljepšem zagrebačkom tavanu. Dok ju ne objavim uživajte u predjelu, Pappardellama s umakom sicilijanskog podrijetla, zbog kojega se u receptu spominje Marsala, sicilijansko desertno vino i kombiniraju slani sastojci s grožđicama. Južna Italija, more, vino, pinjoli....mmm, neće vam biti teško uživjetise u priču.
Da vam pojačam atmosferu stavila sam glazbu iz Kuma kao jedan prijedlog, za sjedenje na terasi, toplu ljetnu večer uz čašu vina i tanjur ove divne pašte...i drugu stvar za smijanje iz trbuha koje se događa nakon konzumiranja iste, u našem scenariju.
Ljubav samo takva, prijateljstvo do neba i smijanje, smijanje, smijanje ...
roam if you want to
roam around the world
roam if you want to
without wings, without wheels
without anything but the love we feel
za 4 osobe
15 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
750 g tikvica (4 srednje velike)
1 češanj češnjaka
sol, papar
2,3 žlice Porta, Marsale ili Cherry-ja
50 g krupnih, zlatnih grožđica
25 g pinjola
250 g pappardella
3 žlice naribanog Grana Padana
manji stručak svježeg peršina, po izboru
Zagrijte maslac i ulje u posudi s debelim dnom, tikvice naribajte ili nasjecite na tanke rezance i ubacite u posudu. Dodajte usitnjeni češnjak, posolite i popaprite.
Pirjajte oko 45 minuta na slaboj do umjerenoj vatri, povremeno miješajući.
Pirjane tikvice neće izgledati najprivlačnije, više kašaste nego kompaktne, ali nikako raspadnute!
Dok se tikvice pirjaju zagrijte Porto ili Marsalu ili Cherry (ili Višnjevaču!) prelijte po grožđicama i ostavite oko 15 minuta ili duže, da nabubre. Kad su tikvice gotove, umiješajte grožđice.
Popržite pinjole na tavi bez ulja dok ne poprime zlatnožutu boju. Stavite sa strane.
Skuhajte tjesteninu.
Kad je gotova, dodajte smjesu s tikvicama, pospite pinjolima, parmezanom i peršinom - ako želite (ja nisam kao što se vidi iz priloženoga).
Ma ke fiinoooo!!!!
Pappardelle smijalice stvarno izazivaju onaj pravi, odsrcni, trbušasti smijeh ...
... nakon kojeg valja nazdraviti dobro ohlađenim bijelim vinom ... sreća naajveća!
Recept je preuzet iz kuharice Nigelle Lawson: Zauvijek ljeto