zračni mjehur

Obdukcija pokazala: Par s jahte na Siciliji nije preminuo od utapanja

05.09.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Šef Morgan Stanleyja, Jonathan Bloomer, i njegova supruga preživjeli su početno potonuće superjahte Bayesian u vlasništvu tehnološkog tajkuna Mikea Lyncha, koji je također preminuo, ali su, prema rezultatima obdukcije, umrli od gušenja. Par je ostao živ u zračnom mjehuru ispod palube nakon što je jahta potonula, ali nisu dočekali spas

Sedam ljudi je poginulo kada je Bayesian, superjahta vrijedna 35 milijuna eura, potonula prošlog mjeseca za samo 16 minuta nakon što su ju je zahvatila snažna oluja u Sredozemnom moru blizu obale Sicilije.

Među poginulima bili su Lynch (59) i njegova kći Hannah (18).

Lyncheva supruga i Hannina majka Angela Bacares preživjela je brodolom s još 14 ljudi. Bacares je navedena kao vlasnica 56-metarske jahte, registrirane na tvrtku s Otoka Man po imenu Revton.

Obdukcije su provedene na četvero poginulih u lokalnoj bolnici Policlinico u Palermu, a nalazi su procurili u talijanske medije. Talijanske novine La Repubblica navele su da pluća predsjednika Morgan Stanley Internationala, Jonathana Bloomera (70), i njegove supruge Judy nisu bila ispunjena vodom, niti njihovi želuci ili dušnici. Novine sugeriraju da je par 'umro od gušenja' nakon što je nestalo kisika u zračnoj mjehuri ispod palube koja je nastala nakon potonuća jahte.

Dodaje se da bi taj mjehur trajao vrlo kratko jer je bio 'mali i brzo ispunjen rastućim razinama otrovnog ugljičnog dioksida'.

Talijanski mediji sugeriraju da to što neke od žrtava nisu imale vode u plućima ukazuje na zastrašujuću mogućnost da su bile svjesne toga da je jahta potonula.

Među ostalima koji su izgubili živote u tragediji bili su njujorški odvjetnik Chris Morvillo i njegova partnerica Neda, a obdukcija potvrđuje da su se utopili.

Nisu pronađeni znakovi drugih ozljeda, a obdukcije ostalih žrtava nastavit će se tijekom tjedna uz pravosudnu istragu.

Sve žrtve nesreće bili su putnici, osim kuhara Recalda Thomasa. Njegovo tijelo, koje je pronađeno u moru blizu mjesta na kojem je Bayesian potonuo, bilo je prvo koje je izvučeno.

Ostale žrtve – osim Hanne, pronađene u svojoj kabini – bile su u drugoj prostoriji.

Talijanski mediji također tvrde da je Hannina majka, gospođa Bacares, bila ta koja je sišla ispod palube kako bi ih probudila i upozorila da plovilo tone. Navodi se da ju je probudio snažan nalet oluje te da je otišla na most te je tamo zatekla nekoliko članova posade.

Gospođa Bacares, koja je bila bosa, vratila se ispod palube kako bi upozorila ostale, ali je posjekla stopala na staklo koje je palo na pod.

Petnaest osoba preživjelo je potonuće, a obdukcije Mikea Lyncha, Hanne i Thomasa očekuju se u petak. Troje članova posade, uključujući novozelandskog skipera Jamesa Cutfielda, britanskog glavnog inženjera Tima Parkera Eatona i sunarodnjaka Matthewa Griffithsa istražuje se zbog izazivanja katastrofe i ubojstva iz nehata.

Međutim to ne znači nužno da će uslijediti optužbe; na istražnom sucu je da odluči hoće li se pokrenuti suđenje, a to će se dogoditi tek nakon završetka istrage.