ISTRAŽUJE SE SLUČAJ

Izvlačenje olupine superjahte kod Italije moglo bi potrajati i do osam tjedana

25.08.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Vrijeme izvlačenja olupine luksuzne jahte Bayesian, koja je potonula s dijelom putnika prije gotovo tjedan dana, s dna mora neizvjesno je i ovisi o mnogim čimbenicima, rekli su talijanski dužnosnici. Bayesian, 56 metara dugačak luksuzni jedrenjak s 22 putnika i članova posade, koji je plovio pod britanskom zastavom, bio je usidren u luci Porticello blizu Palerma, kada se prevrnuo i ubrzo potonuo nakon što ga je u ponedjeljak pred zoru pogodila oluja

Superjahta Bayesian bila je usidrena oko 800 metara od obale Porticella kada je potonula oko 5 ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, nakon što ju je pogodila snažna pijavica.

Zapovjednik obalne straže zapadne Sicilije, kontraadmiral Raffaele Macauda ​​rekao je: 'Ne mogu reći koliko će trebati prije nego što uspijemo izvući brod. Između ostalog, morat ćemo isprazniti spremnike goriva jahte kako bismo spriječili bilo kakvu kontaminaciju okoliša.'

To je rekao tijekom konferencije za novinare u Italiji gdje je najavljena istraga o brodolomu i ubojstvu iz nehata te su izneseni detalji o tome kako vlasti namjeravaju postupiti. Više o tome pročitajte ovdje.

Olupina jahte sada je 'na dubini 50 metara' i trenutno nema vremenskog okvira za izvlačenje, premda su neki stručnjaci procijenili da bi moglo trajati osam tjedana. Vlasnici će 'snositi pune troškove izvlačenja' olupine, rekao je kontraadmiral koji nije mogao procijeniti konačnu svotu.

'Nerazumne greške'

Direktor tvrtke Perini Giovanni Costantino, rekao je za Reuters da je brodolom rezultat niza 'neopisivih, nerazumnih pogrešaka' posade te je isključio bilo kakve nedostatke u dizajnu ili konstrukciji.

Okrivio je posadu Bayesiana za 'nevjerojatnu pogrešku' jer nisu bili spremni za oluju, koja je bila najavljena u prognozama. Da su poštovane procedure, svi putnici bi se vratili na spavanje nakon jednog sata 'i sljedećeg bi jutra sretno nastavili svoje prekrasno krstarenje', rekao je Costantino. Druga jahta usidrena u blizini Bayesiana prošla je oluju bez posljedica.

Vatrogasac Bentivoglio Fiandra otkrio je da je, kada je hitan poziv stigao u 4:38 ujutro 19. kolovoza, jahta već potonula i bila na desnom boku, otprilike 50 metara pod vodom. Poginuli su se zato 'pokušavali sakriti u kabinama na lijevoj strani' plovila, rekao je. U drugom scenariju možda su spavali u to vrijeme pa nisu uspjeli pobjeći.

Poginuo 'britanski Bill Gates'

Britanski tehnološki tajkun Mike Lynch bio je među sedmoro poginulih nakon što je jahta nakon jakog nevremena potonula za samo 60 sekundi u ranim jutarnjim satima.

Među ostalima su bili predsjednik Morgan Stanleya Jonathan Bloomer, njegova supruga Judy, američki odvjetnik Chris Morvillo, njegova supruga Neda, i brodski kuhar Reclado Thomas.

Lynchova 18-godišnja kći Hannah bila je posljednja čije su tijelo ronioci pronašli u petak. Njezina majka i Lynchova supruga Angela Bacares preživjela je nesreću. U srpnju je Lynch je oslobođen 15 optužbi za prijevaru u SAD-u u slučaju koji je trajao 12 godina i bio usredotočen na prodaju njegove tvrtke Autonomy američkoj firmi Hewlett Packard 2011. godine. Tužioci su tvrdili da je namjerno precijenio vrijednost tvrtke koju je osnovao 1996. godine. Lynch je uvijek poricao bilo kakvu krivnju. Više o Lynchu pročitajte ovdje.