NOVI DETALJI

Nastavlja se istraga potonuća superjahte u Italiji, uzrok ubojstvo iz nehaja?

24.08.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Talijanski tužitelj pokrenuo je istragu o ubojstvu iz nehata britanskog tehnološkog magnata Mikea Lyncha i šest ostalih osoba koji su živote izgubili u potonuću luksuznog jedrenjaka kod Sicilije, javlja u subotu Reuters. Kapetana Jamesa Cutfielda i ostale preživjele ispituje obalna straža u ime tužitelja. Nitko od njih još nije javno komentirao kako je brod potonuo. Ured javnog tužitelja u gradu Termini Imerese, na čelu s Amrogiom Cartosiom, najavio je pokretanje istrage, dodajući da nije usmjerena niti na jednu zasebnu osobu

Bayesian, 56 metara dugačak luksuzni jedrenjak s 22 putnika i članova posade, koji je plovio pod britanskom zastavom, bio je usidren u luci Porticello blizu Palerma, kada se prevrnuo i ubrzo potonuo nakon što ga je u ponedjeljak pred zoru pogodila oluja.

Potonuće jahte Bayesian zbunjuje pomorske stručnjake koji tvrde da je ta vrhunski izgrađena jahta talijanskog brodograditelja Perini gotovo nepotopiva i da je trebala izdržati oluju, a u svakom slučaju nije smjela potonuti tako brzo.

Tužitelj Ambrogio Cartosio rekao je na konferenciji za novinare u subotu da su 'ponašanja putnika bila nerazumna', što je možda dovelo do katastrofalnog ishoda. Istražitelji će se usredotočiti na to 'u kojoj su mjeri svi ljudi na brodu bili upozoreni' na sigurnosne procedure, rekao je. Istraga nije usmjerena niti na jednu zasebnu osobu.

'Odgovornost bi mogla ležati na 'svim članovima posade, proizvođačima jahte ili onima koji nisu nadzirali ili kontrolirali brod.' No, sve se mogućnosti istražuju, uključujući i ulogu ekstremnih vremenskih uvjeta koji su pogodili to područje, dodao je, piše Sky News.

Direktor tvrtke Perini Giovanni Costantino, rekao je za Reuters da je brodolom rezultat niza 'neopisivih, nerazumnih pogrešaka' posade te je isključio bilo kakve nedostatke u dizajnu ili konstrukciji.

Okrivio je posadu Bayesiana za 'nevjerojatnu pogrešku' jer nisu bili spremni za oluju, koja je bila najavljena u prognozama. Da su poštovane procedure, svi putnici bi se vratili na spavanje nakon jednog sata 'i sljedećeg bi jutra sretno nastavili svoje prekrasno krstarenje', rekao je Costantino. Druga jahta usidrena u blizini Bayesiana prošla je oluju bez posljedica.

Vatrogasac Bentivoglio Fiandra otkrio je da je, kada je hitan poziv stigao u 4:38 ujutro 19. kolovoza, jahta već potonula i bila na desnom boku, otprilike 50 metara pod vodom. Poginuli su se zato 'pokušavali sakriti u kabinama na lijevoj strani' plovila, rekao je. U drugom scenariju možda su spavali u to vrijeme pa nisu uspjeli pobjeći.

Ronioci su najprije pronašli tijelo kuhara na brodu, dodao je. Potom je rotirajući tim spasilaca otkrio još pet tijela unutar jahte; u prvoj kabini na lijevoj strani, a posljednje u trećoj kabini s te strane.

Istražitelji planiraju izvući olupinu s morskog dna kako bi utvrdili okolnosti pod kojima se jahta prevrnula, rekao je tužitelj u subotu, pri čemu vlasnici preuzimaju odgovornost za troškove. Do sada nema naznaka da je jahta bila usidrena na lošoj poziciji, dodao je.

Uzeti su uzorci vode u blizini olupine i do sada nema dokaza o opasnim ugljikovodicima koji izlaze iz jahte, rečeno je na konferenciji za novinare. Obdukcije još nisu provedene na žrtvama, čija su tijela izvučena iz olupine između ponedjeljka i petka.

Britanski tehnološki tajkun Mike Lynch bio je među sedmoro poginulih nakon što je jahta nakon jakog nevremena potonula za samo 60 sekundi u ranim jutarnjim satima.

Među ostalima su bili predsjednik Morgan Stanleya Jonathan Bloomer, njegova supruga Judy, američki odvjetnik Chris Morvillo, njegova supruga Neda, i brodski kuhar Reclado Thomas.

Lynchova 18-godišnja kći Hannah bila je posljednja čije su tijelo ronioci pronašli u petak. Njezina majka i Lynchova supruga Angela Bacares preživjela je nesreću. Njihova druga kći Esme nije bila na brodu i odala je počast svojoj sestri u izjavi koju je objavila obitelj. Obitelj je, kako se vjeruje, organizirala putovanje kako bi proslavili završetak Lynchovih pravnih problema.

U srpnju je. naime, oslobođen 15 optužbi za prijevaru u SAD-u u slučaju koji je trajao 12 godina i bio usredotočen na prodaju njegove tvrtke Autonomy američkoj firmi Hewlett Packard 2011. godine. Tužioci su tvrdili da je namjerno precijenio vrijednost tvrtke koju je osnovao 1996. godine. Lynch je uvijek poricao bilo kakvu krivnju. Više o Lynchu pročitajte ovdje.