ODVJETNIK O SLUČAJU

Pavasović Visković komentirao Turudića i aferu 'Nakaze': 'Ovo odstupa od prakse'

15.10.2024 u 20:17

Bionic
Reading

Odbačena je kaznena prijava protiv policajke u aferi 'nakaze'. U zakonitost takve odluke posumnjao je i sam DORH, čije su zaposlenica i sestra prijavljene. 'U pravilu se prijave od službenih osoba prema osobama, koje su na bilo koji način opstruirale službeno postupanje, obično prihvaćaju i dalje procesuiraju', komentirao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visoković

'Ako sam dobro shvatio, policajka je prijavila gospođu Annu Dujić. Vrlo rijetko se događaju takve situacije, teško mi je komentirati taj slučaj jer ne znam što u spisu postoji. Međutim, u pravilnu se prijave od službenih osoba prema osobama, koje su na bilo koji način opstruirale službeno postupanje, obično prihvaćaju i dalje procesuiraju.', komentirao je aferu 'nakaze' odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za RTL Danas.

Smatra da je ovaj slučaj bio posebno izložen javnosti s obzirom na to da se radi o prijavi mlade policajke, Dujić je kći predsjednika Hrvatskih šuma, dok njezina sestra radi u Državom odvjetništvu.

'Bilo koji kazneni postupak u teoriji je podložan pritiscima, ali ovdje imamo kaznenu prijavu policajke protiv osobe koja je postupala kao građanin i na neprimjeren način se odnosila prema policajki. Mislim - i pretpostavljam - da je policajka ostala pri onome što je tvrdila kada je podnosila kaznenu prijavu i ne mislim da se radilo o nečemu gdje bi netko mogao utjecati na policajku da bi kasnije neistinito svjedočila ili radila nešto što ne bi bilo u skladu sa zakonom.', kaže odvjetnik.

Komentirao je i smjer u kojem ide Državno odvjetništvo kojemu je na čelu Ivan Turudić

'Smjer Ddržavnog odvjetništva već je godinama loš i ne vidim da se tu nešto značajno promijenilo s dolaskom Turudića. Više puta sam rekao da će za sam sustav DORH-a Turudić biti dobar, da će državni odvjetnici sigurno lakše raditi s njim nego do sada. Neke odluke koje su donesene u posljednje vrijeme samo su nastavak sličnih odluka iz prošlosti. Ne mogu komentirati sam spis, ali ovo što se dogodilo u Šibeniku je relativno neobično.', kaže Pavasović Visković.

Jeste li promijenili mišljenje i mislite li da će raditi Turudić dobro svoj posao, pogotovo kad vidimo da su prošli uhićenici očito znali da će biti uhićeni jer je dvoje njih dalo ostavku prije uhićenja?

Da razjasnimo: ja nisam tvrdio da će dobro raditi svoj posao, nego da ima kapacitete za dobro raditi svoj posao i da je bolji od drugih kandidata na natječaju. Dobro je i što mi se sviđa da je prvi put netko javno, to je bilo prije tjedan dana, iznio činjenice kako izgleda DORH. Nedostaje 300 ljudi. Zamislite da u vašoj kući nedostaje 40 posto novinara? Nema večernjih vijesti, je li tako?

U tom smislu Turudić je dobar. Druge stvari, poput negiranja činjenice da su podaci procurili, odnosno činjenice da se to neće istraživati, definitivno nisu dobre i trebalo bi istražiti što se dogodilo jer je jasno da je došlo do curenja informacija. Odluka da se ne vjeruje policajki, a vjeruje se građanki, odstupa od dosadašnje prakse. Premali je uzorak da bismo ocjenjivali je li ovo dobro rješenje ili nije. Za sada postoje stvari koje su dobre, ali ove dvije stvari koje sam spomenuo su loše i ne bi bilo dobro da DORH nastavi u tom smjeru, rekao je Ljubo Pavasović Visković.