vladajuća većina

Pavliček o Pupovcu: Preduvjet će danas biti pregažen. Na potezu je DP

21.06.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je u petak kako će Milorad Pupovac i SDSS nakon glasovanja i de jure (po zakonu) postati dio parlamentarne većine te će time biti pregažen glavni preduvjet Domovinskog pokreta (DP) za pregovore o vladajućoj većini

"Danas će taj preduvjet biti pregažen. I sad je na potezu DP. Neka se pokažu jesu li ljudi od riječi ili pak ne", kazao je Pavliček u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora uime Kluba Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića.

Sabor će danas glasovati o prijedlogu Kluba nacionalnih manjina da se SDSS-ova Milorada Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a čemu se protivi DP.

Pavliček smatra kako se u ovoj situaciji može koristiti i narodna poslovica "vuk sit i ovce na broju" u kojoj je zadovoljan i premijer Andrej Plenković jer se pokazalo da je on alfa i omega u cijeloj priči, zadovoljan je i Milorad Pupovac jer je zasjeo na čelo tog Odbora te DP jer ostaje dio vladajuće većine i koristi sve sinekure kao i do sada.

"De jure su sada sve ove tri političke opcije od danas u vladajućoj većini", ocijenio je.

Pavliček se upitao što će Domovinski pokret napraviti nakon ovog glasovanja i hoće li se držati svojih načela i izjava koje je dao predsjednik njihova saborskog Kluba Igor Peternel da, ako Pupovac preuzme taj Odbor uz pomoć HDZ-a, napustit će vladajuću koaliciju. "Ili će ipak, po tko zna koji put pogaziti svoju vlastit riječ", kazao je.

Drži i kako je Pupovac do danas već de facto bio dio vladajuće većine jer je bio suzdržan tijekom glasovanja za premijera Andreja Plenkovića te je podržao za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.