Pita od riže i zadnjih smokava
Pretražila sam cijelu tržnicu da bih našla ove zadnje, lijepe smokve. S njima sam odlučila napraviti jedan slastan i jednostavan kolač, dostojan zadnjih smokava i sunčanih dana u godini. Dobro, nadam se da ipak nisu zadnji - sunčani dani.
U čast ljetu i jeseni i smokvama i starinskim kolačima s tijestom od riže - evo vam jedan lijepi recept!
za 6 do 8 osoba
1 šalica riže kratkog zrna (za deserte i nabujke)
1 šalica vode
1 limenka kokosovog mlijeka
1/3 šalice smeđeg šećera
6 velikih jaja
20 smokava (manjih)
Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložite kalup papirom za pečenje. U veliku posudu ubacite rižu, vodu i pola limenke kokosovog mlijeka. Pustite da smjesa zakuha, pa smanjite vatru i neka se kuha još 20 minuta dok višak tekućine ne ispari.
Skinite posudu s vatre i pustite smjesu da se ohladi.
U drugoj velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer i ostatak kokosovog mlijeka.
Dobro izmiksajte i ubacite ohlađenu rižu. Sve zajedno dobro izmiješajte i prelijte u kalup. Po vrhu smjese pobacajte narezane smokve, ubacite u pećnicu i pecite
30 do 40 minuta dok se vrh pite ne zažuti.
Pitu od zadnjih smokava jedite toplu. Bolja je takva :).
Zadnje, slatke, sočne smokve :)
Pita prije pečenja horizontalno i ...
... vertikalno!
Pita od zadnjih smokava nakon pečenja ... slasna i bez glutena!
Mmmmljac!