presica

Plenković potvrdio da će Sabor izglasati Pupovca pa prosuo žuč o EU izborima: Ovo se mora mijenjati!

11.06.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za javnost nakon sastanka parlamentarne većine. Govorio je i o samospaljivanju čovjeka na Markovu trgu, na kojem se nalaze državne institucije - Vlada i Sabor

Premijer je izrazio žaljenje zbog nemilog događaja. Govorio je i o parlamentarnoj većini te kazao da je bila dobra atmosfera.

Riješeno je pitanje oko Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Plenković je rekao da će mjesto predsjednika pripasti predstavnicima manjina, a koliko je on upoznat s time, oni će predložiti Milorada Pupovca za čelnika i bit će izglasan običnom većinom kad se to stavi na dnevni red.

Što se tiče Domovinskog pokreta, oni će vidjeti tko će to biti pa će shodno tome glasati, ali očekuje se da će bez obzira na ishod koalicija ići dalje.

'U dogovoru s predsjednikom Sabora i predsjednicima odbora, ovaj tjedan će biti sjednica s pozivom za nove ustavne suce', kazao je.

  • +18
Andrej Plenković na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Odgovarajući na pitanje o čovjeku koji se spalio na Markovu trgu, kazao je: 'Ne znamo ni motive ni ništa, prerano je da komentiram, čovjek ima jako teške ozljede.'

Potom se fokus opet vratio na suradnju s Domovinskim pokretom.

Kazao je da su u koaliciji i to podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, na način da se na kraju funkcionira i ide naprijed.

'Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput povijesnog muzeja, dio koji se odnosi na zločine komunizma, na tome ćemo intenzivirati suradnju. Druga je tema pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar Bačić', dodao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Na pitanje očekuje li da će biti dovoljno ruku ako Domovinski pokret bude protiv Pupovca, kazao je da će biti izglasan. Nije se dogovarao s oporbom, ali očekuje da će i oni biti za.

'Nismo se s njima ništa dogovarali, ali očekujem', kazao je premijer.

Plenković se složio da treba promijeniti nešto oko izbora za Europski parlament, prvo promijeniti iznos novca te skratiti kampanju. 'Potpuno treba promijeniti medijsko praćenje, ovi su izbori potpuno marginalizirani u medijima. Kao da ih nije ni bilo. Išao sam u županije, na skupove, i imao sam dojam da nikome nije palo na pamet pitati pitanje o europskim izborima', kazao je.

Tvrdi da nema krize i porobljavanja institucija te je za sve kriv predsjednik Zoran Milanović, kršitelj Ustava, kako ga naziva. To je potkrijepio činjenicom da je sada, kada nije bilo medijske histerije oko Milanovića, i izlaznost bila niska. Plenković je istaknuo da je poanta da nema krize u Hrvatskoj, nema krize u vladavini prava, ima samo osobnih neostvarenih ciljeva.

'Po rezultatu nam je pasalo, ali po dojmu nije zbog izlaznosti', poručio je Plenković.

Posebno mu je drago što nisu prošli šarlatani.

'Građani su dali crveni karton prodavačima magle ovaj put', kazao je premijer.

Ponovno se pohvalio uspjehom HDZ-a u odnosu na ostale stranke EPP-a jer su osvojili 50 posto od svih mandata koje Hrvatska ima u Europskom parlamentu. Premijer je kazao i da će država učiniti sve što može da se zaštite prava kapetana Bekavca koji sjedi u zatvoru u Turskoj pod optužbom za trgovinu drogom.