KODEKS ČASTI

HND poziva medije da povuku fotografije muškarca koji se zapalio na Markovu trgu

11.06.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve medije da ne objavljuju, odnosno da povuku fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Trgu svetog Marka u Zagrebu

"Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima", stoji u priopćenju HND-a.

Novinar, poručuju, treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima, navodi HND.

Jutros u 9.37 policiji je dojavljeno da se jedna osoba samozapalila na Markovom trgu izvan ograde.

Zdravstveno stanje muškarca koji se samozapalio, a koji je prevezen u Kliniku za traumatologiju, kako se doznaje, jako je teško te mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.

sve osim nogometa

Učitavanje...