sjednica vlade

Plenković: Idemo u novo izdanje narodne obveznice

26.06.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Nekolicina zakona koji se usklađuju s europskom stečevinom, te niz zakona vezanih uz pomoć građanima pogođenima potresom na dnevnom su redu sjednice Vlade, na početku koje se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo odmah na dnevni red, odnosno na Zakon o privremenom uzdržavanju. 'Riječ je o osnivanju alimentacijskog fonda, o političkom cilju kojeg smo najavili prije nekoliko mjeseci. U RH ima 1470 djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, a to znači da roditelj za njih ne plaća uzdržavanje. Za djecu će se plaćati 200 eura. Riječ je o važnom političkom pitanju', kazao je Plenković.

Najavio je izdavanje još jedne narodne obveznice, s trogodišnjim rokom. 'S ciljem prikupljanja 750 milijuna, bit će otvorena i za građane i ulagače', kazao je.

Osvrnuo se i na prezentaciju rimčevih robotaksija.'Veliko ulaganje u inovacije, u zelenu i digitalnu transformaciju. Projekt koji podupiremo s 180 milijuna eura iz NPOO-a. Vjerujemo da ćemo stvoriti i zakonski okvir za sigurnost vožnje', rekao je.

Osvrnuo se i na arbitražu koju je pokrenuo MOL, dodavši da će RH angažirati DORH. 'Vlada će pravnim zastupnicima dati sve argumente o mjerama koje smo donosili, radi se o plinu iz hrvatskih polja', rekao je premijer.

Plenković se na kraju zahvalio i Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i Zlatku Daliću. 'Neostajalo je nešto sportske sreće. Zahvaljujemo im na brojnim uspjesima i rezultatima i zahvaljujemo na borbenosti i na ovom prvenstvu', poručio je.