sjednica vlade

Plenković pripremio odluku: Dižemo plaće vatrogascima

01.08.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Dok vatrogasci diljem obale provode besane noći gaseći požare, Vlada je na sjednici pripremila odluku o povećanju njihovih plaća. Uobičajeno na početku sjednice, posljednje prije godišnjih odmora, obratio se premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na požare u tri županije - Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Želimo zahvaliti svim vatrogascima na požrtvovnosti, svim drugim službama, vojsci, lokalnim čelnicima i ljudima koji su branili svoje kuće u ovim uvjetima vjetra koji je otežavao gašenje', kazao je.

'Procjena inflacije u srpnju je 2,3 posto na godišnjoj razini, a na mjesečnoj nula posto. Inflacija 20. mjesec kontinuirano usporava. Trenutno nam je inflacija najniža od lipnja 2021.', dodao je premijer.

'Posebno je važno da se svi u kontekstu turističke sezone ponašaju odgovorno kada je riječ o formiranju cijena', kazao je.

Osvrnuo se i na turističke podatke: 'Ministar Glavina nas je izvijestio da je od početka godine 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja. To je četiri posto više dolazaka nego lani i jedan posto više noćenja nego lani. Najveći broj noćenja je iz Njemačke, Austrije i Poljske. Ovih dana u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista', poručio je.

Plenković je čestitao hrvatskim sportašima na dosadašnjim medaljama na Olimpijskim igrama te poželio ostalima uspjeh.

Premijer se osvrnuo i na odluku Ukrajine da suspendira tranzit nafte Lukoila prema Mađarskoj i Slovačkoj. Kazao je da je poslao pismo mađarskom i slovačkom premijeru i predsjednici EK Ursuli von der Leyen. 'Signalizirao sam spremnost Hrvatske i Janafa da omogući transfer nafte prema Budimpešti i Bratislavi. Janaf je spreman pregovarati s MOL-om', dodao je.

Plenković za kraj kolovoza najavio Nacionalni plan stambene politike

Vlada će predložiti da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za povjerenicu EK, dodao je, kazavši da će se o portfelju razgovarati kasnije.

'Danas na sjednici imamo važnu uredbu o visini dodatka za vatrogasce. Riječ je o kvalitetnom rješenju. Podsjećam da smo u našem mandatu ne samo transformirali Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, nego smo i značajno povećali sredstva te uložili 600 milijuna u opremanje i modernizaciju. Naručili dva nova kanadera', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na neke druge odluke sa sjednice Vlade.

'Danas je na sjednici Vlade na redu i odluka o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prehrane i javnog prijevoza za učenike osnovnih škola, a ove odluke vrijedne su 107 milijuna eura - 72 milijuna eura za besplatan školski obrok za oko 300.000 učenika osnovnih škola, a 35 milijuna eura ide na sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola', rekao je Plenković.

Kazao je da se ide dalje s usklađivanjem mirovina. 'Ta usklađenja će za prvih šest mjeseci biti sedam posto u odnosu na prosječne plaće, tako da će se najesen isplatiti uvećane mirovine', najavio je. Za tekući mandat je najavio i zakon koji će biti usmjeren kvalitetnijem životu i položaju starijih osoba u društvu.

Plenković je najavio da će krajem kolovoza, kada se Vlada vrati s odmora, nastaviti pripreme za rebalans te pustiti u javno savjetovanje prijedlog novih poreznih izmjena, kao i Nacionalni plan stambene politike.

'Ministarstvo je vodilo iscrpne konzultacije. U Hrvatskoj je trenutno 25 posto stanova prazno - 40 posto stambenog fonda ne služi za stanovanje, a to je oko milijun stanova', rekao je Plenković.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tucaković o povećanju plaća vatrogascima i požarima

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o najnovijoj situaciji na požarištima.

'U zadnjih četiri do pet dana došlo je do velikih požara, počevši od onog u Dalmare centru u Šibeniku, kada je veći broj ljudi spašen i evakuiran iz centra, do požara u industrijskoj zoni u Kaštelima, pa požara u Smokoviću, pa ovih požara sada. Jutros je stanje povoljno i nema otvorenog plamena ni kod Podgore ni kod Tučepa ni u skradinskom zaleđu. Požar u skradinskom zaleđu je tako velik da je do sada izgorjelo 1300 hektara borove šume, trave i niskog raslinja, opseg koji se mora braniti dugačak je 28 kilometara i sve su snage na terenu cijelu noć, a uvedene su i nove snage iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Što se tiče požarišta Tučepi-Podgora, ono je jučer tijekom popodnevnih sati eskaliralo, došlo je do ponovnog paljenja uslijed jakog vjetra, snage su premještene, a tijekom noći požar se primirio i jutros je stanje mirno. Zadimljenost je velika na cijelom području. Bitno je reći da nema ozlijeđenih, ni vatrogasaca ni građana. Jednim dijelom je bilo evakuacije iz Gornjih Tučepa u Donje Tučepe. Opseg tog požarišta je 18 kilometara. Dodatno su uvedene snage iz Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Požar na području Vrsina iznad Trogira noćas je bio najaktivniji, međutim nije ugrožavao kuće i relativno je stavljen pod kontrolu. Požar koji je noćas izbio na području Vranskog jezera jutros je stavljen pod kontrolu i nema otvorenog plamena', kazao je Tucaković, dodavši da će kanaderi nastaviti danas letjeti na požarištima.

  • +14
Vatrogasci na požarištu kod Podgore Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada je na sjednici donijela uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

'Ona je rezultat potpore hrvatskom vatrogastvu, to je izraz zaštite radno-pravnog statusa vatrogasaca. Već godinu dana pripremamo ovu uredbu. Plaća profesionalnih vatrogasaca i izračun plaće propisani su člankom 76. Zakona o vatrogastvu na način da plaću profesionalnog vatrogasca čine umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, uvećanog za povećanu opasnost za život i zdravlje profesionalnog vatrogasca, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije rukovođenja te osnovice za izračun plaće, uvećane za 0,5 posto za svaku godinu navršenoga radnog staža', rekao je Tucaković.