aktualne teme

Plenković o Milanoviću: Skandalozno! Pila naopako kršitelja Ustava proći neće

27.05.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odbacio je u ponedjeljak tvrdnje predsjednika države Zorana Milanovića prema kojima je Hrvatska izgubila još jednu neovisnu instituciju, nakon što je Ivan Turudić preuzeo Državno odvjetništvo, kazavši da HDZ nije zarobio niti jednu instituciju

"Ovo je klasična pila naopako od osobe koja je, dok je bila predsjednik Vlade, iznad svih okvira zakonitog ponašanja kontrolirala policiju, DORH i sigurnosno obavještajne agencije. Nikakvo porobljavanje institucija od strane nas ne dolazi u obzir", izjavio je Plenković medijima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a. 'Neće proći', dodao je, ocjenjujući da je 'ovakva vrsta pritiska skandalozna'.

"A Milanović je u to doba, trgujući utjecajem, postavio Daliju Orešković na čelo Povjerenstva za sukob interesa, koju je kasnije opalio da je narikača da bi je onda ovi njegovi iz sljedbe koja se zove SDP stavili na listu za Hrvatski sabor i Europski parlament", kazao je.

Time je premijer odgovorio na ranije priopćenje hrvatskog predsjednika u kojem stoji da je Hrvatska ostala bez još jedne neovisne institucije "jer je vođenje DORH-a preuzeo Ivan Turudić, koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskost i privrženost HDZ-u''. Uz to, Milanović je poručio da su Plenković i HDZ stavili DORH pod partijsku kontrolu.

Predsjednik Vlade ocijenio je Milanovićeve riječi "apsolutno neprihvatljivima i vrijednima svake osude". "Cijela ta akcija Milanovića i njegove teško poražene sljedbe se može doživjeti kao pritisak i nekakav preventivni signal DORH-u da se otprilike drži nekih okvira, da ne bih išao puno daleko", izjavio je.

Plenković je ustvrdio da je upravo Milanović taj koji je za vrijeme premijerskog mandata držao institucije po političkom kontrolom.

  • +9
Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Šireg predsjedništva stranke Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

"To je osoba koja je tada dobivala na uvid neka operativna izvješća obavještajaca SOA-e, ja to nisam vidio nikad u osam godina, niti bih po bilo kakvom propisu trebao doći u posjed toga. On je sam govorio da je znao što radi policija kad je riječ o istragama i pojedinim kaznenim postupcima, što znači da je imao svoju šapu na policiji", kazao je premijer.

Teze o porobljavanju institucija od strane vladajuće stranke, Plenković je nazvao lažnima i, kako je dodao, opako proširenima među sljedbama i sektama koje su dale potporu Milanoviću.

  • +33
Ivan Turudić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Što se tiče imenovanje predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava, premijer je kratko odgovorio da će se taj problem riješiti te da na njemu rade klubovi zastupnika.

Domovinski pokret poručio je da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac "ne dolazi u obzir" te da ga nikako ne može podržati kada je riječ o čelnoj poziciji tog odbora, jer smatraju da pripada kvoti saborske većine.

sve osim nogometa

Učitavanje...