premijer na proslavi

Plenković: Ovo je najniža stopa inflacije od rujna 2021.

31.05.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Zagreb obilježava svoj dan, a na proslavi i dodjeli nagrada bio je i premijer Andrej Plenković

'Bila je ovo prilika da se osvrnemo na suradnju Grada Zagreba i Vlade u obnovi nakon potresa. Zahvaljujući naporima Vlade, obnavljaju se bolnice, zdravstvene ustanove, fakulteti, škole, muzeji. Te investicije su ogromne, želimo pomoći da taj projekt krene što bolje', kazao je Plenković u izjavi medijima.

'Vidjeli ste nove podatke o inflaciji. Bilježimo još jedan mjesec u kojem se inflacija smanjuje. To je najniža stopa od rujna 2021.', dodao je premijer.

Na svečanosti proslave Dana Grada Zagreba uz premijera je bio i predsjednik Zoran Milanović. Plenković je na pitanje je li pitao predsjednika što je radio jučer poručio: 'Nisam, pitajte ga vi, mi smo obilježavali Dan državnosti.'

'Što se tiče prihoda Zagreba, od 2017., kad smo promijenili zakon, prihod je 68 posto veći', dodao je.

'Naša politika da ukinemo prirez bila je ispravna. Po nama je bilo prostora da se ide na niže stope poreza na dohodak i time da se Zagrepčanima priušte veće plaće. Nije to bila perfidna vlada HDZ-a, nego vlada svih Hrvata, uključujući Zagrepčane, kojima želimo veće plaće', dodao je.

Komentirao je izjavu Milanovića da samo 25 posto Zagrepčana prima nešto više od 1500 eura. 'Imate prosječnu i medijalnu plaću. Mislim da bi bilo sjajno da se vratimo u vrijeme u kojem je on bio premijer pa biste vidjeli da su ljudi koji su bili ispod medijalne plaće primali manje od minimalca', dodao je.

Kazao je da nije točno da je inflacija pojela plaće, što je Milanović spomenuo u svom govoru na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Gradska plinara Zagreb izgubila posao opskrbe plinom Zagrepčana. Pojavile su se spekulacije da je u sve upleten HDZ-ov koalicijski partner HNS.

'Međimurje plin ima svoje vlasnike, suvlasnike… Ali nema to veze s nama. Župan i gradonačelnica su dio sustava koji nije vladajući, to što je taj gospodin dio HNS-a nema nikakve veze s politikom, to su poslovne odluke, nema nikakve veze s nekim tajnim planom da zločesta vlada da nekom neku potporu…', rekao je Plenković.

'Želio sam doći, jučer sam rekao gradonačelniku da ću doći, Zagreb je moj grad', kazao je na pitanje je li se premišljao doći danas, s obzirom na to da je došao i Milanović.

'Nemam vremena pod krinkom voziti bicikl, zbilja nemam vremena', rekao je Plenković. Naime Milanović je u svom govoru naveo da pod krinkom vozi bicikl Zagrebom i onda dojavljuje zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću probleme koje vidi po gradu.