OPTUŽBE U JAVNOSTI

Plenković pitao SOA-u je li veleizdajnik i podanik EU, pazite odgovora

19.10.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Iz Vlade su izvijestili da je premijer Andrej Plenković zamjeniku ravnatelja SOA-e Hrvoju Omrčaninu uputio dopis, u kojemu, među ostalim, želi znati ima li agencija saznanja o tome da vlada vodi veleizdajničku, izdajničku ili kvislinšku politiku. Stigao mu je i odgovor

Kako su priopćili iz vlade, s obzirom na učestalo i nekritično ponavljanje u medijskom i javnom prostoru ozbiljnih optužbi i objeda na račun Vlade i Hrvatske demokratske zajednice, koje nisu ničim obrazložene niti su utemeljene te insinuiraju postupanja Vlade Republike Hrvatske protivno nacionalnim interesima, predsjednik Vlade Andrej Plenković, na temelju članka 55. stavka 2. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu uputio je dopis zamjeniku ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvoju Omrčaninu te ga zatražio izvještaj o sjedećim pitanjima:

  • Imate li ikakvih saznanja o tome da hrvatska Vlada vodi "veleizdajničku, izdajničku ili kvislinšku politiku"?
  • Imate li ikakvih saznanja o tome da hrvatska Vlada "podanički izvršava naloge ili prima instrukcije od "Bruxellesa", odnosno Europske unije ili njezinih institucija, ili bilo kojeg drugog inozemnog centra moći"?
  • Imate li ikakvih saznanja o tome da je Hrvatska demokratska zajednica, koja predvodi Vladu Republike Hrvatske i parlamentarnu većinu "kriminalna organizacija", kao što je to izjavio predsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš-Dončić?
  • Imate li ikakvih saznanja o tome da je Hrvatska demokratska zajednica, koja predvodi Vladu Republike Hrvatske i parlamentarnu većinu "nacistička stranka", kao što je to insinuirao predsjednik Republike, Zoran Milanović?

Sigurnosno-obavještajna agencija u svom odgovoru je konstatirala da ne raspolaže saznanjima koji bi potvrdili takve navode, zaključuje se u priopćenju.

Plenković o konfliktu Vlade i predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/Pixsell