VJETAR U LEĐA

Plenković razgovarao sa Zelenskim uoči samita europskih čelnika u Bruxellesu

21.06.2022 u 21:43

Bionic
Reading

Uoči sastanka Europskog vijeća, premijer Andrej Plenković razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pa se o tome oglasio i na Twitteru

U telefonskom razgovoru sa Zelenskim premijer Plenković izrazio je podršku Ukrajini u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

'Žalimo zbog brojnih nevinih žrtava rata te nastavljamo pomagati #Ukraine, koja danas brani svoju slobodu i vrijednosti cijele Europe', naveo je Plenković.

O razgovoru je tvitao i Zelenski. 'U razgovoru s Andrejem Plenkovićem, zahvalio sam na hrvatskoj podršci davanju statusa kandidata Ukrajini. Odluka Inicijative Tri mora da Ukrajina bude zemlja partner, ojačat će ukrajinsko-hrvatsku operativnu suradnju u područjima energije, transporta i infrastrukture', napisao je Zelenski.

Na dnevnom redu ovotjednog samita čelnika EU-a u Bruxellesu nalazi se buduće proširenje Unije.

Europska komisija u petak je predložila zemljama EU-a da dodijele status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Međutim, i dalje ostaju pitanja o članstvu zemalja zapadnog Balkana u Uniji, dok je napredak njihovih pristupnih pregovora u zastoju već godinama.

EU mora 'dati novu energiju procesu proširenja' u toj regiji, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnici na samit EU čelnicima.