nakon fitcha

Plenković se pohvalio: Mi smo i dalje zemlja koja najbrže podiže svoj kreditni rejting

21.09.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Svjetska rejting agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske s 'BBB+' na 'A-', uz stabilne izglede, istaknuvši otpornost hrvatskog gospodarstva na vanjske šokove, smanjenje javnog duga i kontinuiranu integraciju u skupinu zemalja u jezgri eurozone

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na tu temu.

Iskazao je zadovoljstvo povećanim kreditnim rejtingom i kazao kako je ovo povijesno visoka razina.

'Ovo je snažna poruka za hrvatsko gospodarstvo, odgovorno upravljanje javnim financijama, gospodarski rast, rast plaća, rast mirovina, reforme koje smo poduzeli, odličnu apsorpciju europskih sredstava, dublju integraciju u europodručje. Dizanje prosjeka rasta Hrvatske po kriteriju BDP po stanovniku na 76% prosjeka EU do kraja 2023. godine s izglednim ovako velikim rastom od oko 3,5% u 2024., praktički još za dva postotna boda do kraja ove 2024., čime ćemo doći do 78', rekao je, prenosi HRT.

'Ispunili smo više od trećine naših političkih ciljeva za cijeli mandat'

'Kad gledam to iz perspektive početka mandata od 62% na sada 76, pa onda još u ovoj godini na 78, praktički u osam godina, to je 16 postotnih bodova i time smo mi ispunili više od trećine naših političkih ciljeva za cijeli mandat', kazao je.

Dodao je kako niži rejting od Hrvatske po Fitchu imaju Italija, Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Grčka.

'Mi smo i dalje zemlja koja najbrže podiže svoj kreditni rejting i to je itekako dobro'.

Zemlja smo koja najbrže podiže svoj kreditni rejting

'Ono što je jako interesantno u izvješću da oni naglašavaju političku stabilnost, kontinuitet, spominju činjenicu da smo po treći put dobili povjerenje građana na izborima za Hrvatski sabor, čime se potvrdila predanost reformskom zamahu. Naglašavaju posebno značajno smanjenje javnoga duga. Mi planiramo da se taj udio javnoga duga u BDP-u na kraju 2024. godine smanji ispod 60%', poručio je premijer.

'Odlična poruka hrvatskim građanima'

'S ovom iznadprosječnom kvalitetom kreditnog rejtinga smo u poziciji ponovno da pošaljemo jednu odličnu poruku hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu, što država ima bolju ekonomsku i financijsku reputaciju, to su uvjeti za zaduženje i refinanciranje obveza države povoljniji'.

Ako je takva situacija s državom, ona se prelijeva u konačnici i na rejting, kazao je Plenković.

'Dakle, jedan efekt koji nas sada dovodi u situaciju da smo mi, nakon četiri mjeseca mandata nove Vlade, već ispunili praktički naše izborno obećanje, a to je da ćemo Hrvatsku dovesti u mandatu na A razinu kreditnog rejtinga i time poslati itekako pozitivnu poruku', zaključio je premijer.