dvodnevni posjet

Plenković u Francuskoj: Radni ručak s Macronom, susret s iseljenicima i predavanje na Sorboni

15.10.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Parizu da će u utorak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa na gospodarskom i političkom planu

'Ovaj susret bit će iskorišten za raspravu o našim bilateralnim odnosima. Francuska je uz Njemačku najutjecajnija članica EU-a, zemlja s kojom imamo milijardu eura razmjene godišnje, a novi podaci govore da Hrvatska izvozi još više nego prije, što je izrazito dobro. Francuzi su u zadnjih 25 godina investirali milijardu eura, bitan su nam gospodarski partner', rekao je premijer Plenković novinarima prije susreta s hrvatskim iseljenicima u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu, s kojim je započeo svoj radni posjet Francuskoj.

'U političkom pogledu razgovarat ćemo prije svega o aktualnim temama koje će biti na dnevnom redu Europkskog vijeća ovoga tjedna, a posebno ćemo razgovarati o rezultatima i posljedicama općih izbora u Bosni i Hercegovini, osobito o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, rekao je Plenković.

Osim sastanka s francuskim predsjednikom, tijekom boravka u Parizu Plenković će sudjelovati na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Francuskoj udruzi poslodavaca (MEDEF) te održati predavanje na temu 'Hrvatska i budućnost Europske unije' na Sveučilištu La Sorbonne.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na kraju posjeta, otvorit će izložbu 'Hrvatska puna boja'. Uz predsjednika vlade bit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK i predvođeno predsjednikom HGK Lukom Burilovićem također je u Parizu u sklopu posjeta premijera Plenkovića, priopćeno je iz HGK. Gospodarsko izaslanstvo održat će sastanak hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u MEDEF-u, najvećem udruženju poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica od kojih preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke.