RAT DO ISTREBLJENJA

Pobunjenici brutalno pogubili sirijske vojnike

05.09.2013 u 20:31

Bionic
Reading

New York Times objavio je novu snimku pogubljenja zarobljenih vojnika sirijske vojske, koje su likvidirali pripadnici lokalne jedinice pod zapovjedništvom brutalnog islamista Abdula Samada Issa. Vojnici čovjeka, koji je poznat i po ratnom nadimku 'Ujak', pucali su u potiljak zarobljenim sirijskim vojnicima koji su ležali zavezani na tlu

Snimka je iz Sirije krišom iznio jedan od Issinih pomoćnika koji je u međuvremenu pobjegao. Jedinica kojom Issa zapovijeda, relativno je mala i broji svega oko 3.000 ljudi. Načinjena je kako bi se stranim financijerima pokazala odlučnost Abdula Isse u borbi protiv Asada. Kako navodi njegov bivši suradnik koji je prokrijumčario snimku, Issin je jedni motiv osveta.

New York Times navodi da taj snimak ukazuje na situaciju kakva vlada u dijelovima Sirije pod kontrolom ustanika navodeći da je sve veći utjecaj drumskih razbojnika, otmičara, ubojica i, na kraju, radikalnih islamista.

Dodatni problem za Amerikance predstavlja činjenica da grupama povezanim s radikalnim islamistima borba protiv Asadovog režima, čini se, ne kotira visoko na listi prioriteta, već se mnogo ozbiljnije bave uspostavljanjem vladavine šerijatskog prava u zonama koje kontroliraju. I, naravno, 'istrebljenjem alavita', islamske sekte kojoj pripada Asadova obitelj.

Times zaključuje kako je američkoj administraciji u takvom odnosu snaga jako teško pronaći pouzdanog partnera na stani pobunjenika za saveznika. U nešto više od dvije godine građanskog rata u Siriji, veliki dio sirijske opozicije povezan je labavom zapovjednom strukturom koju financijski podupire nekoliko arapskih zemalja i u nešto manjoj mjeri Zapad, drugi dijelovi opozicije poprimili su ekstremističku dimenziju i otvoreno koalirali s Al Kaidom.

Takav odnos snaga povećao je strahove da bi američka intervencija mogla nepovratno ojačati islamske ekstremiste i obične kriminalne skupine.