Ulchi Freedom Shield

Počinje velika vojna vježba Južne Koreje i SAD-a, čeka se reakcija Sjeverne Koreje

22.08.2022 u 08:19

Bionic
Reading

Južna Koreja i Sjedinjene Države započeli su u ponedjeljak najveću vojnu vježbu unatrag pet godina u okruženju pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku

Vježba "Ulchi Freedom Shield" počela je prema planu, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane, ne navodeći koliko će vojnika u njoj sudjelovati ni kakvu će vojnu opremu koristiti.

Manevri će uključivati obuku i kompjutorske simulacije, zajedničke vježbe na terenu i veliku vježbu civilne obrane na cijelom teritoriju Južne Koreje, a trebali bi završiti 1. rujna.

Seul očekuje žestoku reakciju Pjongjanga koji je opetovano optuživao SAD da vježbama zapravo priprema napad.

Washington i Seul odbacuju te tvrdnje, naglašavajući da im je cilj poboljšati obrambene sposobnosti.

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika koji bi trebali otkloniti eventualne prijetnje iz Sjeverne Koreje, samoproglašene nuklearne sile, napominje agencija dpa.

Vojna vježba SAD-a i Južne Koreje Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Napetosti na Korejskom poluotoku pojačane su ove godine nakon niza sjevernokorejskih testova, uključujući i rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. 

Proteklih godina SAD i Južna Koreja smanjili su program nekih vježbi, a 2018. čak su ih i otkazali kako bi poboljšali šanse za pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

No, pregovori su zapeli nakon neuspjelog američko-sjevernokorejskog samita u Vijetnamu u veljači 2019. godine, podsjeća dpa.