obilna kiša

Podignut asfalt, porušena plaža: Ovako izgleda Meka Draga kod Obrovca nakon bujice

29.09.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjih obilnih kiša sanira se šteta od poplava u Zadarskoj županiji. U kratko vrijeme na području Novigradskog i Karinskog mora jučer rano ujutro palo je više od 50 litara kiše po četvornome metru, prema neslužbenim mjerenjima lokalno čak i oko 90 litara.

U Novigradu se voda sijevala s brda i izvirala iz poda, gotovo u svakoj drugoj kući se ispumpavala.

U Mekoj Dragi bujica je podignula asfalt, porušila plažu. Šteta će se utvrđivati danima, piše HRT.

'Dan je izgledao dosta kaotično. Rano ujutro je počela padati kiša, a već nakon sat vremena su počeli pozivi. Ljudima je voda počelo prodirati u kuće. Odmah smo angažirali naša dobrovoljna vatrogasna društva, oni su izišli na teren i ispumpavali su vodu tamo gdje su mogli. Imali su ukupno 17. intervencija', rekao je Slobodan Jurjević, načelnik Stožera civilne zaštite grada Obrovca.

Situacija se normalizira. 'Nastojimo pomoći ljudima, nastojat ćemo osigurati isušivače i dezinficirati prostore koji su bili poplavljeni', rekao je Jurjević.

Palo je više od 50 litara kiše, mjestimično i do 90 litara, što je dovelo do dizanja asfalta.

  • +23
Meka Draga nakon bujičnih poplava Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Općepoznato je da sva kiša koja padne u gornjim dijelovima Kruševa, oborinska voda se spušta prema najnižim točkama, a to je Meka Draga. Sva priobalna mjesta su primila tu vodu. Pokušat ćemo analizirati uzroke, predvidjeti neke stvari i u tom smislu tražiti rješenja. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati', rekao je Jurjević.