postrojba škval

Pogledajte obuku ukrajinskih zatvorenika koji su postali marinci

18.10.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Služba za odnose s medijima Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinske vojske objavila je video koji prikazuje proces obuke bivših zatvorenika koji su postali marinci te su sada dijelom postrojbe Škval u sklopu 35. zasebne mornaričke brigade

Bivši zatvorenici, sada marinci, uvježbavaju niz precizno definiranih akcija tijekom izravnog kontakta sa simuliranim neprijateljem. Snimka prikazuje kako pucaju iz protutenkovskog bacača granata, podržavaju akcije pješaštva strojnicom i jurišaju na rovove simuliranog neprijatelja, prenosi ukrajinski portal Militarnyi.

Uvjetni otpust za služenje u vojsci

Prema riječima instruktora Marinskog korpusa, ove vježbe su izuzetno važne jer će se ti borci uskoro suočiti s pravim neprijateljem. Bivši zatvorenici postali su vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine u svibnju, temeljem zakona koji je potpisao predsjednik Volodimir Zelenski, a njime se odobrava mobilizacija određenih kategorija zatvorenika u ukrajinsku vojsku.

Nacrt zakona inicirali su ministarstvo obrane i glavni stožer, a njime se omogućavaju uvjetni prijevremeni otpust određenih kategorija osuđenika koji su izrazili želju za mobilizacijom u Oružane snage Ukrajine i potpisivanje ugovora. Ranije osuđenici nisu mogli u vojsku. Dragovoljci osuđeni za lakša kaznena djela mogu se pridružiti Oružanim snagama u zamjenu za mogućnost uvjetnog otpusta nakon završetka službe ako im do kraja kazne nije ostalo više od tri godine.

Vojnici iz postrojbe Škval, objavljeno je u srpnju, u Doneckoj regiji sudjelovali su u sprečavanju ruske vojske da učvrsti svoje položaje u selu Novoselivka Perša. Osim zatvorenika koji na ovaj način rješavaju svoju kaznu, pripadnici postrojbe su i građani koji su izdržali zatvorske kazne i dobrovoljno se prijavili.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi

Svaki od osuđenika mora proći i zdravstveni pregled da bi se utvrdilo je li sposoban za vojnu službu te psihološku evaluaciju. Osim u 35. mornaričkoj brigadi, takvih vojnika ima u drugim postrojbama ukrajinske vojske.

I Rusi koriste zatvorenike u svojoj vojsci

Podsjetimo, zatvorenici se već duže vrijeme bore i na ruskoj strani, pa čak i oni osuđeni za najgora kaznena djela, poput ubojstva, a najvećim su dijelom bili mobilizirani u postrojbe zloglasne skupine Wagner. Procjenjuje se da je, od početka rata u veljači 2022. do raspuštanja grupe oko godinu i pol kasnije, oko 40.000 ljudi koji su prošli kroz njene redove došlo iz zatvora, a zatvorenike se novačilo i za služenje u regularnoj ruskoj vojsci.