Otkriveni detalji

Evo gdje će sjevernokorejski vojnici ratovati u Rusiji i koliko ih je angažirano

16.10.2024 u 11:13

Bionic
Reading

Rusija formira specijalnu bojnu sastavljenu od sjevernokorejskih vojnika te bi uskoro trebala biti angažirana na frontu, prenose ukrajinski i zapadni mediji

Riječ je o postrojbi koja se naziva specijalnom bojnom, iako će sa svojih 3000 vojnika značajno premašivati razinu bojne koja obično ima od 500 do 1000 vojnika. Tportal je već pisao o tome da se sjevernokorejski vojnici spremaju uključiti u borbe na strani ruske vojske, a već se neko vrijeme uvježbavaju u Rusiji temeljem sporazuma o strateškom partnerstvu koji su dvije zemlje potpisale u lipnju ove godine.

Specijalna bojna djelovat će u sklopu 11. zračno-desantne brigade, a trebala bi se uključiti u borbe u Kurskoj oblasti i osiguravanju granice na tom dijelu fronta. Ukrajinska vojska ušla je u Kursku oblast, na teritoriju Rusije, u kolovozu i osvojila značajan dio oko mjesta Sudže, no posljednjih tjedana ruska vojska je protuofenzivom vratila dio prethodno osvojenog teritorija.

  • +8
Ilustrativna galerija/Sjevernokorejska vojska Izvor: EPA / Autor: KCNA

Putin želi izbjeći mobilizaciju

Jedan od razloga za uključivanje stranih vojnika želja je ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgodi mobilizaciju što je duže moguće i izbjegne da se to negativno odrazi na njegovu popularnost i podršku Rusa ratu u Ukrajini. Ruski zapovjednici, naime, u napadima na ukrajinska sela i gradove ne štede svoje vojnike pa je tako objavljeno da dnevno gube više od tisuću, pa čak i do 1500 vojnika, što onih koji poginu, što onih koji budu ranjeni. Prema zadnjim podacima ukrajinske vojske, Rusi su od početka invazije punog opsega u veljači 2022. do danas izgubili više od 670.000 vojnika.

  • +11
Sjevernokorejska vojska Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Dezertiranje i prije početka borbenih operacija

No da nije sve bajno ni s angažmanom Sjevernokorejaca, pokazuju objavljeni podaci ukrajinskih obavještajnih službi o tome da je do 18 sjevernokorejskih državljana dezertiralo sa svojih položaja u Kurskoj i susjednoj Brjanskoj oblasti, prije nego što je specijalna bojna raspoređena za borbena djelovanja. Institut za proučavanje rata (ISW) piše da postoje izvještaji prema kojima je manji broj pripadnika sjevernokorejske vojske viđen i na terenu blizu okupiranog grada Donecka, a tu bi mogla biti riječ o stručnjacima koji Rusima pomažu u korištenju taktičkih raketnih sustava KN-23 te časnicima koji su došli promatrati ruske trupe i proučavati bojište, o čemu su prethodno izvijestile ukrajinske obavještajne službe.