orenburg

Ruski vojni avion zapaljen na aerodromu 1250 kilometara od ukrajinskog fronta

14.10.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Ruski vojni transportni avion Tu-134 zapaljen je na vojnom aerodromu u oblasti Orenburg tijekom noći 13. listopada, izvijestila je ukrajinska vojna obavještajna služba HUR

Avion, koji je pripadao 117. pukovniji vojno-transportnog zrakoplovstva Oružanih snaga Rusije, a inače se koristi za prijevoz čelnika ministarstva obrane, izgorio je do temelja na vojnom aerodromu Orenburg-2, izvijestili su iz HUR-a, a prenosi Kyiv Independent.

Iako nije riječ o nekom velikom ili modernom avionu, ili po nečem drugom previše značajnom, vijest je važna zato što se aerodrom Orenburg nalazi oko 90 kilometara sjeverno od rusko-kazahstanske granice, odnosno oko 1250 kilometara od linije fronta u Ukrajini, što, ako se pokaže da su Ukrajinci odgovorni za njegovo uništenje, znači da mogu djelovati duboko unutar ruskog teritorija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Intelligence of Ukraine

Nije poznato je li na djelu bila zemaljska sabotaža ili je napad bio izveden dronom, ali su Ukrajinci, koji službeno nisu preuzeli odgovornost, poručili da će 'svaki zločin protiv ukrajinskog naroda biti propisno kažnjen'. Ukrajina je već prije izvršila više napada na ruske zračne baze da bi oslabila nadmoćno rusko zrakoplovstvo. Tako je prošlog tjedna meta bio vojni aerodrom Hanskaja u Republici Adigeji, na kojem je u vrijeme napada bilo 57 borbenih i školskih aviona te helikoptera.