na obuci u rusiji

Sjeverna Koreja ulazi u rat u Ukrajini? Njeni časnici već stigli na okupirani teritorij

13.10.2024 u 08:27

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća vojnika iz Sjeverne Koreje je na obuci u Rusiji i mogli bi biti raspoređeni u Ukrajinu do kraja godine, objavio je Washington Post

Predstavnik ukrajinske vojne obavještajne službe potvrdio je to za ugledni američki dnevnik Washington Post pod uvjetom anonimnosti, a prema njegovim riječima, sjevernokorejski časnici već se nalaze na dijelu okupiranog teritorija Ukrajine da bi promatrali ruske trupe i proučavali bojište, prenosi ukrajinski portal Militarnyi. Dodaje da do sada ukrajinska vojska nije naišla ni na jednu sjevernokorejsku jedinicu koja bi sudjelovala u borbenim opreacijama.

Izvor je također za Post rekao da još nije poznato gdje bi točno na ukrajinskom frontu mogle biti raspoređene borbene jedinice vojske Sjeverne Koreje koje su bile na obuci u Rusiji. Jedna od mogućnosti je da bi se mogli koristiti u ruskim pograničnim regijama da bi se ruske trupe oslobodile za sudjelovanje u borbama u Ukrajini.

  • +11
Sjevernokorejska vojska Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

'Ovo bi moglo imati značajan utjecaj. Pogotovo ako govorimo o oslobađanju rezervi na teritoriju same Ruske Federacije', rekao je ukrajinski obavještajac. Ovi scenariji također bi mogli pomoći Rusiji da rasporedi dodatne snage u prioritetne ofenzivne operacije u Ukrajini.

Prošle je godine obrambena obavještajna služba Ukrajine izvijestila o dolasku ograničenog kontingenta vojnog osoblja Sjeverne Koreje, uključujući inženjerijske trupe, na okupirano područje Ukrajine. Konkretno, sjevernokorejski vojni stručnjaci pomažu Rusima u korištenju taktičkih raketnih sustava KN-23.

U lipnju se doznalo da je Sjeverna Koreja poslala Rusiji najmanje 10.000 brodskih kontejnera koji su mogli sadržavati gotovo pet milijuna komada topničkog streljiva. Osim toga, ruske oružane snage dobile su desetke sjevernokorejskih balističkih projektila. Vojna pomoć koju Rusiji pruža Sjeverna Koreja već je nanijela Ukrajini veliku štetu na bojnom polju, zaključuje Militarnyi.