krvoproliće u kursu

Rusi pogubili ratne zarobljenike koji su se predali? Nastavljaju napade gliserskim bombama

13.10.2024 u 22:52

Bionic
Reading

Ukrajinski izaslanik za ljudska prava, Dmytro Lubinets, uputio je poziv međunarodnoj zajednici da odgovori na optužbe o pogubljenju ukrajinskih ratnih zarobljenika u ruskoj regiji Kursk

Prema izvještajima, ruske trupe su navodno pogubile devet ukrajinskih vojnika koji su se predali 10. listopada. Lubinets je obavijestio Ujedinjene narode i Međunarodni Crveni križ, ističući da se radi o još jednom ratnom zločinu koji su počinile ruske snage, piše Al Jazeera.

Glavni tužitelj Ukrajine, Andriy Kostin, potvrdio je da je njegov ured pokrenuo istragu o incidentu, naglašavajući kako je ubijanje ratnih zarobljenika ozbiljno kršenje Ženevske konvencije. On je također istaknuo da se poduzimaju svi napori kako bi odgovorni za ove zločine bili procesuirani.

Ruski dužnosnici nisu odmah komentirali ove optužbe. Incident dolazi usred povećanih sukoba između ruskih i ukrajinskih snaga u regiji Kursk, gdje su ukrajinske trupe probile granicu u kolovozu, ali su ruske snage prošlog tjedna ponovno zauzele nekoliko sela.

Napadi na području Kurska nastavljaju se, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage napale ukrajinske položaje gliserskim bombama. Istovremeno, ukrajinske zračne snage oborile su 31 od 68 dronova koje je Rusija lansirala tijekom noći.

Ruski vojnici na fronti u Kursku Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Ovaj događaj dodatno naglašava potrebu za većom međunarodnom potporom Ukrajini, posebno u kontekstu protuzračne obrane, s obzirom na to da je Rusija pojačala zračne napade posljednjih tjedana.