gerilske sabotaže

Progovorio Rus kojeg je regrutirao ukrajinski pokret otpora: Zapalio sam rov vlastite jedinice

13.10.2024 u 17:07

Bionic
Reading

U rijetkom intervjuu s jednim od Rusa koji sada radi za ukrajinski pokret otpora, taj vojnik rekao je za The Telegraph da je u srpnju zapalio rov svoje jedinice na lijevoj obali rijeke Dnjepar. Vatra se proširila na zemunicu susjedne jedinice, a on je gledao kako se njegovi suborci spaljuju u uzaludnim pokušajima da dohvate streljivo i oružje

"Bilo je panike, gustog dima od vatre i granatiranja s ukrajinske strane", rekao je vojni obveznik, čije ime The Telegraph nije otkrio. “Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je zahvatila veće područje. Mnogi vojnici zadobili su opekline", ispričao je.

Rusa je nedavno regrutirao Atesh (što na krimskotatarskom jeziku znači "vatra"), ukrajinski podzemni pokret otpora koji nastoji poremetiti ratne napore Vladimira Putina.

“Dobro sam poznavao to područje, budući da sam ondje proveo dugo vremena”, rekao je. “Mislim da sam svoj zadatak obavio dobro, možda čak i više. Rezultati su nadmašili naša očekivanja.”

Atesh je na svom Telegram kanalu izvijestio da je vatra ozbiljno oštetila rovove i zemunice obje jedinice, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Do 20 vojnika navodno je zadobilo teške opekline.

Žestoko radi protiv Putinova režima

Sada na novom položaju, na ukrajinskoj prvoj liniji, mladi vojnik, ohrabren svojim djelima, rekao je za The Telegraph da će učiniti sve što može kako bi nastavio svoj rad protiv Putinova režima.

Atesh su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u ljeto 2022. godine. Sada broje više od 2000 boraca otpora koji djeluju u sjeni na svim okupiranim teritorijima, kao i u samoj Rusiji, infiltrirajući se duboko unutar ruskih vojnih snaga, rekao je glasnogovornik Atesha za The Telegraph. "Stalno rastemo", dodao je.

Gerilska skupina surađuje s ukrajinskom obavještajnom službom, kao i s drugim pokretima otpora, oslanjajući se na intimno poznavanje terena od strane lokalnog stanovništva, a sve više i samih ruskih vojnika.

Ključne sabotaže i obavještajni zadaci

Deseci Rusa, prisiljeni na rat u kojem nisu željeli sudjelovati, postali su vrijedna imovina. “Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija, kako na prvoj liniji, tako i u pozadini, na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima”, rekao je glasnogovornik.

"Oni su glavno oružje u potpori našoj borbi, izvršavajući ključne sabotaže i obavještajne zadatke", dodao je. Na bojnom polju, rekao je glasnogovornik, Rusi pružaju informacije o pokretima trupa, isporukama oružja i streljiva, te lokacijama zapovjednika i zapovjednih mjesta.

Na aerodromima izvješćuju o vrsti, broju i stanju zrakoplova, sustavima protuzračne obrane, redu letenja te skladištima goriva i streljiva. Oni koji su uključeni u visokorizične operacije oštećuju opremu i oružje, sabotiraju vojna vozila i pale požare kako bi oštetili i otkrili vlastite položaje.

Tisuće ruskih vojnika priključilo se pokretu otpora

Atesh je prošle godine tvrdio da je 4000 ruskih vojnika već prošlo online tečaj o tome kako "preživjeti rat" uništavajući vlastitu opremu.

Porast regrutiranja među ruskim vojnicima dolazi u trenutku kada operacije koje vode Ukrajinci unutar okupiranih teritorija postaju sve teže izvodive.

Osumnjičenici za sabotažu čekaju suđenje Rusija postaje sve učinkovitija u protudiverzantskim mjerama, raspoređujući više policijskih i sigurnosnih snaga koje nemilosrdno prate i love Ateshove agente, a zatim organiziraju pokazna suđenja navodnim saboterima, rekao je glasnogovornik.

Atesh nije želio komentirati koliko je njegovih agenata uhvaćeno.

Još jedan ruski vojnik, kojeg je skupina regrutirala, radi u zračnoj bazi nekoliko stotina milja od ukrajinske granice, prateći kretanje zrakoplova i isporuke oružja.

Aerodrom, koji agent opisuje kao "jedan od najvećih borbenih aerodroma u Rusiji", dom je nekih od najnaprednijih ruskih borbenih zrakoplova, odgovornih za česte raketne napade na ukrajinske gradove. "Ovdje sam ja oči i uši za Atesh", rekao je vojnik za The Telegraph.

Posao visokog rizika

Rizičan je to posao, za koji zna da nosi optužbu za izdaju i prijeti mu desetljećima zatvora. “Ali razumijem što je zlo, a što dobro. Nažalost, moja zemlja izabrala je put zla”, rekao je.

Unutar baze stalno ga nadziru. “Vojna protuobavještajna služba ovdje je stalno aktivna i svjesni su potencijalnog curenja informacija s ovog aerodroma. Mislim da nisam jedini koji ovdje pomaže ukrajinskoj strani”, rekao je.

Prošlog mjeseca prenio je informacije o premještanju borbenih bombardera Su-34 na druge aerodrome duboko u Rusiji, za koje je rekao da su kasnije bili na meti Ukrajine. Nada se da će njegove obavještajne informacije nanijeti "nepopravljivu štetu Putinovim snagama". “Svaka informacija koju podijelim ubrzava kraj ovog nepravednog rata”, rekao je.

Ateshov fokus ostaje okupirani Krim, gdje je Ukrajina u posljednjih 12 mjeseci intenzivirala svoju kampanju kako bi poluotok učinila neodrživim za ruske snage. Glasnogovornik je rekao da je Ateshov najveći uspjeh, postignut uz pomoć ruskog vojnika, bilo uništenje stožera Crnomorske flote u lučkom gradu Sevastopolju.

U rujnu prošle godine, napad projektilom Storm Shadow ubio je 32 ruska časnika, uključujući i admirala flote, prema ukrajinskim izvorima, u jednom od najodvažnijih napada Kijeva na ruske ciljeve na Krimu.

Atesh tvrdi da je jedan od njegovih agenata iznutra dostavio detalje o planiranom sastanku vodstva flote, što je Ukrajina iskoristila za tempiranje napada. Napad je bio ponižavajući udarac za Putina, ali Ateshov rad i dalje traje. Jedan od njegovih ključnih ciljeva je oslobađanje Krima od svih okupatora.

The Telegraph je razgovarao s trećim agentom, etničkim Rusom koji živi na okupiranom Krimu, a koji prati dolaske i odlaske u luci Kavkaz, smještenoj na strateškom dijelu kopna u Kerčkom tjesnacu koji razdvaja poluotok od Rusije. To je jedna od najvećih ruskih luka na Crnom moru, a opskrbljuje Krim gorivom i ostalim potrebama.

Nakon što se pridružio Ateshu u proljeće 2023., rekao je: “Rekli su mi točno što im treba. Počeo sam prenositi podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, te brojevima kamiona koji prevoze gorivo i mazivo, kao i druge bitne informacije.”

'Bojim se mučenja, ali sam predan'

Često se pita koliko bi mogao biti mučen ako ga uhvate, u koji bi podrum mogao biti bačen ili što bi se dogodilo s njegovom obitelji. "Ali moja predanost ovom cilju je jača", rekao je.

Dana 31. svibnja ove godine, svjedočio je plodovima svog rada - velikoj eksploziji kada su ukrajinski projektili pogodili trajektni prijelaz i skladište nafte u luci. Još jedan snažniji udar uslijedio je 22. kolovoza, kada je potopljen trajekt koji je prevozio gorivo i oružje za Krim. Taj napad doveo je do nestašice goriva na poluotoku.

Agent zna da su i drugi, njemu nepoznati, također pomagali u prenošenju informacija, no osjeća neizmjeran ponos zbog svog doprinosa. “Svojim očima vidim učinkovitost svoje suradnje s pokretom Atesh. Nastavit ću pružati svu moguću pomoć kako bismo ostvarili pobjedu nad ruskom vojskom", zaključio je.